Grote mannen op kleine fietsjes

11-08-2012 14:00

De Olympische Spelen zorgen er voor dat sporten die het hele jaar door geen aandacht krijgen nu volop in de zon staan. Volgden Nederlanders eerder deze weken met z’n allen het boogschieten en verschillende takken van paardensport, gisteren was het de beurt aan het BMX-rijden.

Fluoriserend
Grote brede mannen en stoere wijven op kleine fietsjes. Vanaf een torenhoog startpodium storten zij zich meters naar beneden. Maken extra snelheid door bij te trappen. Een flinke sprong, een bocht met topsnelheid. Daarna gingen in London de vrouwen door een tunneltje terwijl de mannen daar overheen sprongen. Om te eindigen met twee zogeheten ‘rhythm sections’ onderbroken door een bocht. Een kleine veertig seconden en ze zijn klaar.

Een snelle flitsende sport. Een fluoriserende sport in Mart Smeets termen. Jackass op de Spelen. Spectaculair in beeld te brengen. En de regisseurs kunnen hun lol helemaal op na de finish, met superslomo’s van hoge sprongen en rijders die elkaar torpederen om in een gunstige positie te komen. De zomerse variant van het skicross dat tegenwoordig in de winter een Olympische sport is.

Sinds vrijdag hebben ‘we’ er zelfs een medaille in. De achttienjarige Laura Smulders pakte brons vóór dames die al hun eerste crossfietsje versleten hadden toen zij nog geboren moest worden. De mannen stelden licht teleur met een 4e en 5e plaats na het vrijwel domineren van hun series. Een Let was ze voor.

Sport of spektakel?
Een hele spannende, mooie en spectaculaire sport. Maar Olympisch? BMX en het eerder genoemde skicross lijken meer thuis op de X Games. Het officieuze wereldkampioenschap voor extreme sports. Skaten in de halfpipe, stunts op de crossmotor en nosegrinden op een skateboard.

Waar trek je de lijn? Is er een lijn? Waarom niet klimmen langs een wand (op de X Games) op de Olympische Spelen? Waarom schoonspringen niet van een net iets hogere toren op de X-Games. Op de Winterspelen is het aantal durfal-sporten al vrij groot, met onder andere schansspringen, aerials, skeleton. Is dat een lijn die de Zomerspelen moeten volgen?

Zijn de Spelen voor de beste atleet of de grootste durfal? Of voor sporten die de mooiste televisie opleveren?