Het klinkt niet vrolijk: Dachau. Toch zat de stemming er aardig in op het Dachauer Volksfest. In twee enorme tenten waren honderden mensen bijeen gekomen om aan lange tafels bier te drinken en halve hanen te eten. Op de achtergrond blies een fanfare slagerhits en Alpendeuntjes, wie mee kon zingen ging op de banken staan.
Borstenmannen
Vrijwel iedereen kwam in klederdracht. Alleen dat al stemde vrolijk. Toegegeven, dat lag meer aan de honderden vrouwen in Dirndl dan aan de mannen in Lederhosen. Iedere vrouw had haar borsten zo opgebonden dat ze het beste tot hun recht kwamen. En dat had niet alleen op mij een stemmingsverhogend effect. Beierse mannen zijn zonder twijfel borstenmannen, allemaal. Ook in het dagelijkse leven loopt een aanmerkelijk deel van de bevolking in klederdracht. En ook het drinken gaat dan gewoon door. In München bezocht ik een Biergarten. Dat is min of meer een openlucht Bierfest: een stadspark waar mensen na hun werk, of tijdens de lunch, een biertje komen drinken. Dat je er alleen hele liters kunt halen, vormde voor niemand een probleem. Al om half twee zat het helemaal vol.
Cultuur buiten de skihut
Beieren is conservatief wordt gezegd. Traditioneel lijkt me daarvoor een positiever woord. Of dat werkelijk zo is, durf ik niet te zeggen maar veel van wat ik heb gezien wijst er wel op. De sfeer die er hangt is in ieder geval de sfeer van minstens 30 jaar geleden; de stad was schoon, ik kan me de aanwezigheid van onrendabele kleurlingen niet herinneren, de kerk zat er nog gewoon vol en iedere stedeling is eigenlijk een boer. Of dat dan een ideaalbeeld is? Ach, het staat me in ieder geval niet tegen. Bovendien is het mooi dat er buiten de skihut een cultuur bestaat waarin bier en borsten zo’n prominente plaats innemen.
Gelukkig hebben we de foto’s nog.
Deze Column verscheen eerder op www.jelmerbirkhoff.blogspot.com