Als ik zie wat er voor onze partij (GroenLinks), en ook voor andere partijen, vandaag de straat op gaat om campagne te voeren word ik blij. Dan kun je wel cynisch doen over politiek of over campagnes, duizenden mensen die ergens voor staan dat is gewoon mooi. Natuurlijk ziet het er soms sneu uit. Natuurlijk is het, zeker in de regen, een triest gezicht. Maar juist daarom. Mensen die zo de straat op gaan, op hun vrije zaterdagmiddag, met de kans verrot gescholden te worden door iemand die jouw partij een kutpartij vindt, aangesproken te worden op de faalacties van Tweede Kamerleden (denk GroenLinks), van burgemeesters (denk PvdA) en weet ik wat (de rest), maar het toch gewoon weer doen, dat zijn dus helden.
De Nederlandse zure journalistiek moet, behalve kritisch zijn op de politiek, ook maar eens een paar dagen serieus meelopen met campagnevrijwilligers. Opdat zij ook eens zien dat mensen heus echt idealen kunnen hebben, of het nou christengekkies of klimaatfundi’s zijn. En dat politiek meer is dan idiote debatjes op den kijkbuis. Waar politici drie minuten krijgen iets te vertellen om vervolgens van dezelfde “debatleiders” te horen krijgen dat de campagne te weinig over inhoud gaat. En dat met “de burger praten” echt nuttig is en gemeend en dat dat meer is dan een voxpopje op dinsdagmiddag in een desolaat winkelcentrum. Dat politici en vrijwilligers duizend maal dichter bij de realiteit staan dan parlementair journalisten die iedere dag staan te juichen dat ze Nieuwspoort in mogen. Om vervolgens hun totaal zelfverzonnen en zelfgesponnen analyses los te laten, bij voorkeur zonder enig inlevingsvermogen voor wat buiten de Haagse vierkante kilometer gebeurt.
Dus: in campagnetijd vindt de echte politiek plaats. Buiten op straat. Met mensen die het echt menen, met mensen die ergens voor gaan en die niet bang zijn dat te laten zien.
Journalisten die zichzelf de hoeder der democratie noemen, lijden aan schromelijke zelfoverschatting. Die gekken op straat, of het nou politici zijn of vrijwilligers, dát zijn de hoeders van de democratie.