Het kan snel gaan in de voetballerij. Was het afgelopen vrijdag na de 0-5 overwinning op Moldavië nog hosanna onder de Engelse voetbalfans en lag de WK-titel eigenlijk al voor het oprapen, vier dagen later en een 1-1 gelijkspel thuis tegen de Oekraïne en alle blikken staan weer op onweer.
Het probleem van Engeland ligt in de Premier League. Slechts 35% van de spelers in de hoogste Engelse klasse komt van eigen bodem. Een probleem wat je dus terug ziet in het nationale team van The Three Lions. Neem bijvoorbeeld de positie in het doel. Engeland heeft geluk dat Joe Hart een ontzettend getalenteerde jonge keeper is en dat Manchester City het zes jaar geleden aandurfde hem bij Shrewsbury Town op te pikken. Maar wat nou als Hart geblesseerd raakt? De andere Engelse topclubs hebben geen Engelse keeper. United kiest voor een Spanjaard of een Deen, Chelsea heeft een Tsjech en Arsenal een Pool. Het gevolg is dat de tweede keeper van Engeland, weliswaar een groot talent, zijn wedstrijdervaring op doet in de Championship.
Nee, het woord doorselecteren lijkt dan ook niet te bestaan bij de FA. Nog altijd zijn Ashley Cole, John Terry, Frank Lampard en Steven Gerrard de dragende krachten. Spelers die tijdens het aankomende WK respectievelijk 33, 33, 34 en 36 jaar oud zijn. Maar wie moeten deze spelers dan opvolgen? Jake Livermore is 22 en staat aan de vooravond van zijn eerste echte volledige seizoen in de Premier League bij Tottenham. Een andere gegadigde voor het middenveld is Manchester United-speler Tom Cleverley maar ook hij kwam tot dusverre slechts tot 13 wedstrijden voor United. Erg weinig voor een speler van 23 jaar.
Het meest schrijnende voorbeeld is misschien wel de spitspositie. Mede door blessures van Wayne Rooney en Andy Carroll stond Jermaine Defoe in de spits. Niks mis mee, een oerdegelijke spits maar wel iets aan de oudere kant. Tijdens het WK is hij 31 en zal hij misschien als pinchhitter gebruikt worden. Door de blessure van Rooney en Carroll was het wel interessant om te zien welke andere aanvallers Roy Hodgson selecteerde. Raheem Sterling van Liverpool, Daniël Sturridge van Chelsea en Danny Welbeck van United.
Sterling is met zijn zeventien jaar nu al een revelatie in de Premier League. De spits krijgt bij Liverpool een kans omdat de club tijdens de transferperiode teleurstelde. Sturridge en Welbeck zitten in hetzelfde schuitje. Beiden worden gezien als grote talenten maar zullen dit seizoen bij hun club geen eerste keus zijn. Sturridge moet Fernando Torres voor zich dulden terwijl Danny Welbeck het kind van de rekening is geworden na de transfer van Robin van Persie.
Aan de ene kant is het niet zo onbegrijpelijk hoe de Premier League clubs te werk gaan. Er is geen competitie ter wereld waar de prijzengelden zo hoog en de belangen zo groot zijn. Daarom hebben de clubs liever een speler die er meteen staat, dan dat ze een talent de kans moeten geven en heb opleiden tot een topper. Nee dan kunnen ze zo’n speler beter uitlenen aan een club uit een lagere divisie. Terwijl zo’n talent veel meer baat heeft bij speelminuten maken op het hoogste niveau.
Wat dat betreft is het dus zeer interessant welke spelers er over twee jaar voor Engeland op het WK zullen staan. Zullen het nog steeds dezelfde oudjes zijn? Of zal er eindelijk doorgeselecteerd worden? En zo ja, zullen de nieuwelingen dan wel over voldoende ervaring bezitten? Maar als Engeland hoe dan ook kans wilt maken in Brazilië, dan zal er toch echt in de Premier League begonnen moeten worden.