Wat een a-politieke dag had moeten zijn waarop de slachtoffers van de aanslagen van 11 september herdacht werden, is op de valreep toch nog uitgevallen in een politiek steekspel. De negatieve campagnespotjes waren al on hold gezet en alleen Bill Clinton voerde nog campagne in Florida, maar ontwikkelingen in het Midden-Oosten dreven Team Romney ertoe nog net voor middernacht los te gaan op de Obama-regering.
De trailer van een anti-Islam film van een Israelische Amerikaan heeft geleid tot protesten in Egypte en Libië. In Caïro is de Amerikaanse Ambassade aangevallen, de vlag verscheurd en vervangen door een zwarte vlag met de islamitische geloofsbelijdenis. In Benghazi is het Amerikaanse consulaat onder vuur genomen en in brand gezet. Daarbij is één Amerikaanse medewerker om het leven gekomen.
Al voor de protesten plaatsvonden, kwam de Amerikaanse ambassade in Caïro met een verklaring over de verwachte controverse rondom de anti-Islam film waar ook de Floridiaanse haatdominee Terry Jones, bekend van verbrande korans, bij betrokken zou zijn: “The United States Embassy in Cairo condemns the continuing efforts by misguided individuals to hurt the religious feelings of Muslims — as we condemn efforts to offend believers of all religions.” Die verklaring werd ook een controverse op zich: de VS zou zich onvoldoende duidelijk uitspreken voor de vrijheid van meningsuiting en Obama zou zich te slap opstellen. De Obama-Jimmy Carter vergelijkingen waren niet van de lucht.
Team Romney leek niet helemaal op de hoogte van de volgorde van de gebeurtenissen en zond uiteindelijk – toch nog op 11 september – een persbericht uit. “I’m outraged by the attacks on American diplomatic missions in Libya and Egypt and by the death of an American consulate worker in Benghazi. It’s disgraceful that the Obama administration’s first response was not to condemn attacks on our diplomatic missions, but to sympathize with those who waged the attack”, zo liet de Republikeinse presidentskandidaat optekenen. Maar de verklaring van de Ambassade in Caïro waar Romney aan refereerde was dus geen reactie op de protesten.
Later op de dag bevestigde Minister van Buitenlandse Zaken Hillary Clinton de dood van de consulaat medewerker, veroordeelde ze het geweld en liet ze weten de film te betreuren: “Some have sought to justify this vicious behavior as a response to inflammatory material posted on the Internet. The United States deplores any intentional effort to denigrate the religious beliefs of others. But let me be clear: There is never any justification for violent acts of this kind.”
Het Witte Huis heeft tevens afstand genomen van de woorden die de Ambassade in Caïro liet uitsturen. Die zouden niet goedgekeurd zijn door Washington. Op Twitter leek het account van de Ambassade in Caïro ondertussen grote schoonmaak te houden.
Team Obama liet de aanval van Romney natuurlijk niet over zich heen komen en liet bij monde van woordvoerder Ben LaBolt weten: “We are shocked that, at a time when the United States of America is confronting the tragic death of one of our diplomatic officers in Libya, Governor Romney would choose to launch a political attack.”
UPDATE: De Amerikaanse Ambassadeur is in Benghazi bij de aanvallen om het leven gekomen, als ook twee Amerikaanse beveiligers en een consulaatmedewerker van wie de nationaliteit nog onbekend is.
Kort nieuws
In de WarRooms News Of The Day krijg je van maandag tot zaterdag een selectie van het laatste US elections 2012 nieuws.