Protesten breiden uit, Romney doet stapje terug, adviseur schepje er bovenop

14-09-2012 10:54

De protesten tegen de anti-Islam film die begonnen bij de Amerikaanse ambassade in Caïro en het consulaat in Benghazi zijn inmiddels uitgebreid naar 11 landen in de islamitische wereld. Met de dood van Libië ambassadeur Chris Stevens en een situatie die explosief blijft, is buitenland nieuws voorlopig nog steeds het Amerikaanse nieuws van de dag. Mitt Romney had aanvankelijk met zijn kritische opmerkingen aan het adres van president Obama kwaad bloed gezet, maar stelt zich nu wat milder op en probeert ook weer de economie in focus te krijgen voor de verkiezingen.

Zijn adviseurs dachten daar echter anders over en gingen vrolijk verder met de aanvallen op president Obama. “There’s a pretty compelling story that if you had a President Romney, you’d be in a different situation. For the first time since Jimmy Carter, we’ve had an American ambassador assassinated,” zo liet Romney adviseur Richard Williamson optekenen door de Washington Post. De opmerkingen konden rekenen op de nodige hoon op Twitter en een nieuwe meme was geboren: #RomneyStrengths. Wat er allemaal niet mogelijk is met Mitt Romney als president…

Romney had gisteren een rally in Virginia (waarbij overigens verdacht veel vrouwen waren opgesteld) waar hij om te beginnen stil wilde staan bij de slachtoffers van de ambassade aanvallen, maar het moment van stilte dat hij wilde inlassen werd verstoord door een demonstrant die hem ervan beschuldigde de dramatische gebeurtenissen in het Midden-Oosten te politiseren. De dag ervoor had Romney gesuggereerd dat Obama zich aan de kant van de aanvallers schaarde, doordat de ambassade in Caïro excuses maakte voor de anti-Islam film. Later bleek dat het bewuste statement al voor de rellen was uitgestuurd, en daarnaast niet waren goedgekeurd door Washington.

Volgens een artikel in de Britse krant The Independent zouden de aanvallen op de Amerikaanse ambassades gepland zijn en zouden de autoriteiten al 48 uur van te voren informatie hebben gehad waar vervolgens niks mee werd gedaan. Het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken ontkent dat.

Iets anders wat het ministerie moest ontkennen is dat Egypte geen bondgenoot van Amerika zou zijn. President Obama deed eerder de opvallende uitspraak: “I don’t think we would consider them an ally. But we don’t consider them an enemy.”  Obama heeft inmiddels ook per telefoon een hartig woordje gewisseld met president Morsi van Egypte, die te weinig zou hebben gedaan om de aanvallen te veroordelen.

Kort nieuws

  • President Obama voerde gisteren zelf ook campagne in Colorado. Volgende week zal hij in de belangrijke swing state Florida zijn.
  • Paul Ryan was weer even terug op zijn werkplek: het Capitool in Washington DC en kreeg daar een warm welkom. Leider van de Democraten in het Huis van Afgevaardigden Nancy Pelosi was echter ook in campagnemodus en verwelkomde hem met deze video. Ondertussen azen zijn collega’s al op zijn functie van voorzitter van de budgetcommissie.
  • Geabonneerden op de spam van Team Obama kregen mail van niemand minder dan Beyoncé. De zangeres en haar man Jay-Z zijn na Sarah Jessica Parker en George Clooney de nieuwste sterren waarmee je een avondje uit kan winnen als je doneert aan de campagne. Kan al vanaf 5 dollar.
  • Een andere rapper in Team Obama: Kanye West verwerkt anti-Romney teksten in zijn nieuwe album. Eerder bracht Nicki Minaj al luisteraars in verwarring door te rappen dat ze op Mitt Romney zou stemmen, maar dat was spielerei, ook zij staat aan Obama’s zijde.
  • Wie zijn de toppers die voor Obama met de pet rond gaan? De New York Times heeft het overzicht van de Obama bundlers  voor je. Vogue hoofdredacteur Anna Wintour is lekker aan het cashen geweest, en ook voormalig Miss Google en huidige Yahoo CEO Marissa Mayer staat ergens in het rijtje.

In de WarRooms News Of The Day krijg je van maandag tot zaterdag een selectie van het laatste US elections 2012 nieuws.