Eindelijk: ‘n vrouw in de commentaarcabine van de NOS

16-09-2012 11:56

Onlangs bracht een medewerker van de NOS een interessant bericht via Twitter naar buiten. Een bericht waar verder helemaal geen aandacht naar is uitgegaan: Leontien van Moorsel gaat volgende week het co-commentaar leveren tijdens de WK wegrit voor Dames in Limburg. 

Goed initiatief van de NOS om voor die klus eindelijk eens een vrouw uit te nodigen. Wie het commentaar tijdens de Olympische Wegrit in Londen onlangs aanhoorde weet dat het hard nodig is om iemand met autoriteit en kennis van zaken naast de vaste commentator neer te zetten.

Leontien dus.  Ze is voormalig wereldkampioene op de weg en tot eind dit jaar nog actief in het wielrennen als ploegleider van haar eigen damesteam AA-drink / Leontien.nl. Iemand die de rensters herkent, koersinzicht heeft en niet verlegen zit om een kritische opmerking. Kortom; precies die eigenschappen die een co-commentator nodig heeft. Het werd eens tijd. De NOS heeft dezelfde vacature bij de wegrit voor Heren immers al lang met Michael Boogerd ingevuld.

De NOS heeft het slim bekeken: het geeft iets extra’s wanneer Leontien straks haar woorden spreekt terwijl Marianne Vos de Cauberg opsprint, alle andere dames los rijdt en eindelijk weer de regenboogtrui mag aantrekken.
Vijf jaar op rij won Marianne Vos immers net niet. Ze werd telkens tweede. In Salzburg won Vos haar enige regenboogtrui op de weg. Sindsdien kwam er telkens een Italiaanse langszij in de eindsprint. In de laatste twee WK’s was het Bronzini.

De Olympische Wegrit in Londen, toch ook een soort WK, werd onlangs een triomftocht voor Vos. Een epische rit door de regen op weg naar Olympisch Goud. Het eindpodium lag al ruim dertig kilometer voor de finish vast. Ik had Leontien – zelf ooit Olympisch kampioene op de weg- maar wat graag horen vertellen hoe groots de prestatie van Vos was.

Komende zaterdag is er weer een kans op de wereldtitel. Marianne Vos is nóg sterker geworden. Nog dominanter. De rest van de Nederlandse damesploeg trouwens ook.
In de Holland Ladies Tour ging de slotetappe door de Limburgse Heuvels, en daar reed Vos iedereen uit het wiel in de slotsprint op de Geulhemmerberg. De Cauberg zat ook in die etappe. Bronzini moest uitgerekend daar lossen. De Italiaanse werd in 2011, in diezelfde etappe, nog tweede. Vlak voor het WK dat ze zou winnen.

De voortekenen voor Vos zijn dus gunstig. Leontien van Moorsel kan zich in de commentaarcabine vlak achter de Cauberg op gaan maken voor een fantastisch kampioenschap. Zij weet als geen ander straks de prestatie van de winnares te duiden. Ze reed in 1998 net als Michael Boogerd zelf het WK op de omloop in Valkenburg.

Boogerd had toen kunnen winnen. Leontien ook.  Ze werd tweede.