Geinig: het begint er steeds meer op te lijken dat de Oude Media (“kwaliteitsmedia”) een ietsiepietsie schuld hebben aan de rellen in Haren. Weer eens wat anders dan de social media de schuld geven. Nouja, de politievakbond roept nu al hele rare anti-rechtstatelijke dingen over ‘censuur’ en de loco-burgemeester van Haren wist nog voor de rellen al dat social media ‘het hebben gedaan’, maar toch.
Het was echt 3FM (doelgroep: jongeren) die letterlijk iedereen opriep om naar Haren af te reizen (aldus geschiedde). Ook de NOS en RTL (kwaliteitsmedia, weet u nog) lieten zich niet onbetuigd. Het was alsof beide nieuwskanalen van deze twee zenders heel goed het stuk van Linda Duits over Nieuwsuur hadden gelezen en dit als les in de praktijk hebben gebracht. Sensatieverhalen en sensationele ankeilers verdrongen Journaal-nieuwskoppen als: Haren houdt adem in en Broeierige sfeer in Haren. Heel FOX-News, Linda Duits is trots op jullie.
Vandaag in de Volkskrant een ingezonden brief van Sjors Frölich met als titel: Rellen Haren op conto van oude media. Ook Frölich, oudgediende bij de publieke omroep , legt de schuld bij de traditionele radio- en televisiemedia. Terecht, want de door Frölich aangehaalde voorbeelden liegen er niet om.
Alleen, het is Sjors Frölich maar. Op zijn persoon zelf en zijn werkzaamheden valt niets aan te merken, maar hij zal een roepende in de woestijn blijken. Want als de traditionele media, en dan met name de publieke omroep, ergens niet goed in zijn, dan is het wel kritiek verwerken. Laat staan de hand in eigen boezem steken.
Dat zagen we al aan de kinderachtige, laag bij de grondse, rancuneuze, op de man gespeelde reactie van Carel Kuyl op het Volkskrant-Vonk-stuk van de eerder genoemde Linda Duits over Nieuwsuur. En dat zien we nu ook weer aan de reactie van Marcel Gelauff, hoofdredacteur van het NOS-Journaal, die afgelopen weekend al een uitgebreide weblogreactie publiceerde op eventuele beschuldigingen richting de oude media.
Strekking: ons valt niets te verwijten.
Lees: hoe durven jullie nu weer te twijfelen aan onze prachtige en onwrikbare hoogstaande journalistieke normen en waarden?
Het gaat dus nog een hele klus worden voor Sjors Frölich om zijn bazen ervan te overtuigen dat er toch echt iets is misgegaan rondom de verslaggeving van de Harense rellen. Zijn bazen, die van de publieke omroep, zijn namelijk gewend vooral ánderen de schuld te geven, al helemaal als het gaat om ethische kwesties. De reflex is standaard “schuld van de social media”, zoals Carel Kuyl (die zo goed tegen kritiek op zijn Nieuwsuur kan) een aantal jaren geleden al eens schreef: “het gif van verdachtmakingen […] door in de bloedbaan van het internet geruchten te injecteren die zich als een virus verspreiden […] Nieuwe journalistiek? Dan maar liever ouderwets.”.
Tsja, wie er van overtuigd is dat er één soort bepaald journalistiek bestaat, met één soort van waarheid en één soort van ethisch juiste en kwalitatieve methode, zal bijzonder veel moeite hebben met zelfreflectie. Al wordt het nu, na de door de oude media aangewakkerde rellen in Haren, toch echt een keer tijd voor zelfreflectie.
Misschien een goede tip voor Frölich om aan zijn bazen door te geven: de genocide in Rwanda (een miljoen doden) werd aangewakkerd door één specifiek medium. Het was niet het internet. Ook niet de social media, whatsapp of Ping of sms. Het was de radio.