BIDDINGHUIZEN – De Lowlandsbezoeker wordt de komende editie experimenteel voer voor wetenschappers. Zo onderwerpen deskundigen van het Nederlands Forensisch Instituut (NFI) festivalgangers dit jaar aan DNA-testen om meer inzicht te krijgen in sporenonderzoek. In het zogeheten NFI Crime Lab kunnen geïnteresseerden meedoen aan verschillende experimenten, zoals het verslepen van iemand over een bepaalde afstand.
Met behulp van een forensische lamp kijken de onderzoekers vervolgens waar de sporen zich bevinden, laat het NFI donderdag weten. Op die manier wil het instituut een beter beeld krijgen van waar daders van misdrijven hun sporen achterlaten. Deze zijn vaak niet met het blote oog te ontwaren, maar zijn belangrijk voor het vinden van een DNA-profiel van de dader dat van groot belang kan zijn bij een strafrechtelijk onderzoek.
Het experiment maakt deel uit van het wetenschapsprogramma Lowlands Science, dat het festival samen met campagnebureau BKB, New Scientist en de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen (KNAW) organiseert. Eerder was al bekend dat wetenschappers van de Universiteit van Amsterdam (UvA) gaan kijken hoeveel er op het driedaagse muziekfestival wordt geflirt, gedate en/of gesekst.
Ouderdomspak
Verder komt het Radboudumc met een speciaal oudersdomspak. Hiermee kunnen de bezoekers ervaren wat de beperkingen zijn als je ouder wordt, zoals slechter zicht en stijve gewrichten. Het medisch centrum wil er op deze manier onder meer achterkomen hoe jongeren tegen ouderdom aankijken.
Daarnaast onderzoekt de Applied Neuroscience Group wat de invloed is van licht en muziek op de mate van ontspanning.