NEW YORK – Facebook kan niet protesteren tegen verzoeken om gebruikersdata vrij te geven als autoriteiten in New York daarom vragen.
Facebook ging in 2013 in beroep toen aanklagers in New York data wilde inzien van 381 gebruikers die verdacht werden van uitkeringsfraude. Een rechter heeft nu bepaald dat Facebook zonder protest moet meewerken aan de verzoeken, maar dat individuen wel protest mogen aantekenen tegen de inzage van hun data.
Het populaire social media-platform krijgt jaarlijks tienduizenden verzoeken van overheidsinstanties over de hele wereld om gebruikersdata in te zien. Door de grote omvang van de zaak in New York spraken onder meer Microsoft en Google hun steun uit voor Facebook in de zaak. De bedrijven vrezen dat de privacy van hun gebruikers zwaarder op het spel komt te staan nu openbaar aanklagers toegang kunnen verkrijgen tot persoonlijke data zoals foto's en berichten.
Volgens de openbaar aanklagers is de inzage juist erg nuttig en hebben ze in de betreffende zaak 25 miljoen dollar weten terug te vorderen van de fraudeurs. "In veel gevallen spreekt de informatie op hun Facebook-accounts de leugens die ze vertelden aan de uitkeringsinstantie tegen", meldt een woordvoerder. Facebook heeft aangegeven te overwegen om ook deze uitspraak weer aan te vechten.