De toppers bij de sociaaldemocraten willen er niets van weten het catastrofale verlies in zetels in 2014. De Twee S’jes van de partij, Samsom en Spekman, doen of er niets aan de hand is. De enorme financiële investeringen van miljoenen euro’s leverden alleen maar verlies op. Verlies in zetels. Zowel bij de gemeenteraadsverkiezingen en bij de Europese parlementsverkiezingen. De arrogante PvdA-toppers dachten het kunstje van 2012 nog eens dunnetjes over te doen. In dat jaar gaven de sociaaldemocraten een fortuin uit om kiezers te lokken. Ruim 2 miljoen euro zat er in de campagnekas. Deze keer investeerde de partij meer dan 2,5 miljoen om de verkiezingen winnend af te sluiten. Dit blijkt uit de jaarcijfers van de politieke partijen die Het Financieele Dagblad publiceerde.
Vooral bij de gemeenteraadsverkiezingen verloor de partij een fors aantal zetels. Het dagblad maakte een analyse van de jaarcijfers van de politiek partijen. D66 kwam daar als relatief kleine partij het beste uit. De partij van Pechtold investeerden 1,9 miljoen euro en wist beide verkiezingen winnend af te sluiten. Van de grote partijen weigert de PVV, zoals elk jaar, de boeken te openen.
De jaarrekeningen van VVD, PvdA en D66 lieten rode cijfers zien en de kleine partijtjes als CDA, GroenLinks, SGP en 50 plus sloten de boeken af in zwarte cijfers. De financiering van politieke partijen bleek in de praktijk nogal duister en de Eerste Kamer nam in maart 2013 een wet aan die meer licht in de duisternis moest brengen. Wat u en ik niet weten is, dat er veel geld omgaat in politieke partijen. Zij hebben geld nodig voor het betalen van de organisatie en hun verkiezingscampagnes. De inkomsten komen uit in- en externe bronnen zoals salarisafdrachten en eigen activiteiten, maar ook donaties. Vanaf 4500 euro moeten die bedragen openbaar worden gemaakt. Het voert te ver in deze column om het hele verhaal uit de doeken te doen, maar bij de SP moeten leden van de partij een deel daarvan storten in de partijkas. Het is een vorm van partijbelasting. GroenLinks en de PvdA kennen ook zo’n afdracht.
Het ontvangen van giften en donaties worden steeds belangrijker voor politieke partijen. De overheid wil het subsidiëren daarvan langzaam afbouwen. Opvallend is dat vooral linkse partijen als de SP, PvdA en GroenLinks veel geld binnen krijgen. Hoewel de sociaal-democraten een aardige veer moeten laten. Voorbeeld is het ‘rode bastion’ Amsterdam, waar de partij een groot verlies leed. Minder wethouders betekent ook minder inkomsten in de partijkas, omdat een deel van hun beloning in de partijkas terecht komt. Bij de meeste politiek partijen is het ledental afgenomen en dat betekent minder contributies en dus minder inkomsten om de verkiezingskas te spekken. Giften van meer dan 4500 euro zijn nu openbaar gemaakt. In het overzicht is de SP koploper met bijna 6 miljoen euro. Bij deze partij storten de volksvertegenwoordigers hun nettosalaris in de partijkas en ze krijgen een modaal salaris terug. GroenLinks bijna 1 miljoen en de PvdA 300.000 euro. De VVD en het CDA blijven ver achter. De campagnekas van de SP lijkt enorm te groeien en nu maar zien of Emile Roemer in het torentje gaat komen.
Of zijn Nederlandse kiezers niet te koop?