LONDEN – Water drinken is goed voor je. Althans, zolang er geen koolzuur in zit. Volgens Engelse deskundigen kan water met koolzuur voor allerlei gezondheidsproblemen zorgen. Van versleten tanden tot maagpijn.
Honderden miljoenen liters bruisend bronwater worden elk jaar gedronken door mensen die denken goed bezig te zijn voor hun lichaam, schrijft Daily Mail. Van drankjes met suiker verwachten mensen dat ze slecht zijn voor het gebit, van water met bubbels niet. Het probleem komt door het koolzuur in het water.
Elaine Tilling van een opleidingsinstituut voor mondhygiënisten legt het uit: "De pH-waarde van mineraalwater met bubbels kan heel laag zijn. Dat wordt voor een deel gecompenseerd door de mineralen die erin zitten. Maar het kan toch zo laag zijn dat het glazuur van tanden zacht wordt en beschadigd raakt. Zeker als je de hele dag door slokjes neemt." Tanderosie is het gevolg. Oftewel: glazuur dat verdwijnt waardoor je tanden kleiner worden en zenuwen blootgelegd kunnen worden, wat heel pijnlijk is.
Om het probleem te verminderen kun je het beste een rietje gebruiken voor het drinken en de tanden pas veertig minuten na je laatste slok poetsen. Het bruisende water is ook om een andere reden niet aan te raden. Er zit vrij veel zout in, in de vorm van sodium. Een liter water kan wel 7,5 procent van je aanbevolen dagelijkse zouttinname bevatten. Water uit de kraan is veel beter. Andere gezondheidsproblemen die kunnen ontstaan door koolzuur zijn winderigheid, opgezette buik, darmklachten en maagzuur.