Voor de geeks is er Mikko, maar voor anderen onder u is minister Jan Kees de Jager wellicht een tikkie bekender. Of wat dacht u van Rob Wijnberg, door sommigen betitelt als “alles wat er mis is met de media in Nederland” door anderen als de Messias van de krantenwereld gezien. Alles van knor tot bal is naar het Nieuwe Luxor gekomen om bij de aftrap van TEDxRotterdam naar de bekende “no one want to die” speech van Jobs te luisteren. De -misschien hierna juist extra toepasselijke- vraag bij deze dag is “Who will lead the future?”
Liveblog -zolang het wifi meewerkt- hieronder: (de hashtag is #tedxrdam)
Max Westerman heet iedereen welkom en wil/mag niet zeggen dat Rotterdam een van de grootste TEDx bijeenkomsten is.
Een van de onderdelen is het CEO for one day, waarin studenten voor één dag de leiding overnemen van diverse Nederlandse bedrijven. De updates hierover zullen gedurende de hele dag gepresenteerd worden.
De allereerste ‘performance’ is een hiphop-act, begeleid door opera. Breakdancers op het podium openen voor de zang van Rosanne van Sandwijk.
De Jager komt praten over zijn eerste bedrijf, niet over de Euro. Als kind verkocht hij al het speelgoed dat hij niet meer gebruikte, zo vertelt De Jager; een opmaatje voor het verhaal over de multimedia-kiosk onderneming die hij in zijn studenten opzette. (ISM eCompany) Ondertussen, als minister, wil hij er voor zorgen dat de bekende loodgieterstassen met documenten plaats maken voor een mooi iPad. “Always take the initiative”
Wijnberg gaat praten over “het einde van religie”, u kent het vast van Nietzsche. Zelf zegt hij dat hij liever praat over het sowieso niet bestaan van religie. Allereerst legt hij uit dat hij als ‘filosoof’ (een woord dat hij zegt te haten) fundamentalisme afwijst, in de brede zin des woords. Hij wil geen relativist zijn, hij is wel pragmatisch en zoekt naar wereldbeelden die goed passen: het gaat niet om wat waar is, maar wat bruikbaar en toepasbaar is op dat moment, volgens Wijnberg. Volgens hem is ook (bijvoorbeeld) wetenschap gebaseerd op axioma’s (zoals tijd, causaliteit, ..) en is het daarin niet te onderscheiden van religie. Vervolgens pleit Wijnberg voor het afschaffen voor het verschil tussen religie en wereldbeeld: volgens hem zijn dat dezelfde soort orde ideeën. “Never accept a world view of someone else, unless you know why.”
Westerman kondigt Mikko Hypponen aan, die uiteraard gaat praten over interwebs en security. Met betrekking tot Cyber threats, vertelt Mikko over de drie bedreigingen die hij ziet: Gangs, Hacktivists en Natiestaten. Hij laat zien dat er best wat centjes te verdienen zijn met Cybercrime. Ook vertelt hij over Anonymous, ‘leden’ zitten volgens hem zeker in het publiek, maar wat is deze groep nu precies? Mikko heeft laatst met een lid van anonymous gepraat, op verzoek van de vader van de 13jarige jongen. De reden van de activiteiten van deze jongen bleken “for teh lulz”.
Verder zijn er de natiestaten, let u op, Nederland? Natuurlijk over de ‘Bundestrojan’ (google maar!) maar vooral ook Iran, erg relevant hier in Nederland na Diginotar. Miko pleit voor mogelijkheden tot internationale opsporing en bestraffing van cybercrime. Wat betreft natiestaten ligt het probleem helaas veel lastiger.
Augmented Reality met artiest Sander Veenhof, hij begint te praten over ‘wat is waar’. Een virtueel stoplicht is dat waar, of niet waar, is een vraag die opkomt: uiteindelijk gaat het om hoeveel mensen er ‘gehoor aan geven’. Bijzonder is de app die gemaakt is om berichten te laten zien op een virtuele -augmented reality- ballon, alleen in het Pentagon of Witte huis. (Waardoor alleen mensen met daadwerkelijke toegang daar deze berichten direct zouden kunnen zien.)
Roos Jonker is een Jazz muzikante die nu optreedt, bij het optreden worden beelden van de repetitie getoond waardoor je ook een idee krijg van hoe zij en “haar band” samen oefene, nummers opnemen en over de wereld reizen. Het optreden is een samenkomen van het beeld, en het live-optreden bij TEDx.