60 ECTS of anders moven

03-11-2011 12:00

Nieuw beleid van de Eramus Universiteit Rotterdam: vanaf 1 september 2012 moeten eerstejaars ál hun zestig studiepunten binnenhalen. Het is niet langer genoeg om veertig punten te halen om aan een negatief Bindend Studie Advies te ontkomen. ‘Nominaal is normaal’, noemen ze dat in Rotterdam, en van wie dat niet haalt, wordt vriendelijk afscheid genomen.

En als u denkt dat het aantal herkansingen gelijk blijft, of misschien wel toe neemt: nee, dat wordt drastisch beperkt. Studenten mogen onder bepaalde omstandigheden wel een onvoldoende voor het ene vak compenseren met een goed cijfer voor het andere. Een beetje zoals op de middelbare school, inderdaad.

Wij voorspellen: vanaf 2012 worden minder studenten lid van een vereniging, blijven meer studenten het eerstejaar veilig thuis wonen, verdwijnen doordeweekse studentenavonden in de kroeg, neemt spieken nog meer toe, evenals de rijen voor de bibliotheek om negen uur ‘s ochtends en wordt de handel in prestatiebevorderende middelen tijdens tentamenweken 813 keer zo groot. Als je een zusje of neefje hebt dat nog moet gaan studeren, bereid hem dan alvast voor: in Rotterdam is je studententijd niet langer de leukste tijd van je leven.