Als hoogleraar moet je tegenwoordig je best doen om in de media te komen. Je eigen data verzinnen is zó 2011, moet Peter Barthel uit Groningen hebben gedacht. De hoogleraar Sterrenkunde zette in op timing en onderzocht hoe de maan wordt afgebeeld in Sinterklaas-illustraties. Met die representatie zit het flink mis: meestal wordt de halve maan (een hele maan schijnt wat minder lekker door de bomen) de verkeerde kant op getekend. Het is daardoor een ochtendmaan en geen avondmaan. Aangezien we pakjesavond vieren, is dit fout. Ook in de VS en bij andere feestdagen zoals Sint Maarten gaat het niet goed.
Ik constateer dat een illustrator niet snapt wat hij of zij tekent, want om vier uur ‘s ochtends is pakjesavond voorbij en horen kinderen niet meer met een lampion langs de deuren te lopen of de kerstboom te versieren. Mijn onderzoek toont aan dat de leek – in dit geval de illustrator – niet begrijpt hoe de fasen van de maan ontstaan, en dat kennelijk ook niet wil begrijpen. Dat is natuurlijk ook niet vreselijk belangrijk, maar aan de andere kant is het simpel om te snappen en geeft het een kick als je het wél begrijpt. We zingen “het heerlijk avondje is gekomen”, en niet: “het heerlijk ochtendje is gekomen”, dus kijk gewoon eens zelf naar buiten hoe die avondmaan er uitziet! (Bron: Astronomie.nl)
Zijn data zijn netjes openbaar toegankelijk. Het onderzoek verschijnt deze maand in het toepasselijke tijdschrift Communicating Astronomy with the Public.