Leven

Drugs maken is kennismisbruik volgens KU Leuven

06-12-2011 11:55

Een student en een promovendus van de KU Leuven zijn definitief geschorst omdat ze iets te ijverig met hun studie bezigwaren. De studenten chemie waren nieuwsgierig naar drugs en besloten ze zelf te gaan vervaardigen. Daartoe leenden ze grondstoffen van de uni en gebruikten ze het lab. Ze verkochten hun eindproducten niet, maar experimenteerden er wel mee en deelden ook uit aan hun vrienden. Mag niet, dacht een kennis die naar justitie stapte. Mag niet, zegt inmiddels ook de universiteit die het duo de hoogst mogelijke sanctie oplegde.

Een van de vermeende daders (de rechtbank heeft nog geen uitspraak gedaan) zegt in de Vlaamse krant De Standaard: “Verkopen zou immoreel geweest zijn. Maar ik vond het een aanvaardbaar risico om de middelen zelf in te nemen”. Niets mis mee zou je denken. Studenten die verder kijken dan de lesstof lang is. Freud experimenteerde met cocaïne, Timothy Leary met LSD en de geruchten dat Einstein wiet rookte zijn hardnekkig (en onwaar, maar dat terzijde).

De universiteit vindt dat het vertrouwen is geschonden. Uit De Standaard: “De betrokkenen hebben het wetenschappelijk materiaal van de universiteit misbruikt. En ze hebben ook hun wetenschappelijke kennis misbruikt. We moeten kunnen rekenen op de deontologie van onze onderzoekers.”