Leven

Foto’s: Scholierenprotest op Museumplein is rellerig

21-12-2011 15:52

Vanmiddag protesteren scholieren op het Museumplein in Amsterdam tegen de zogeheten ‘ophokuren’: uren die scholen aanmerken als lesuren, maar die in werkelijkheid huiswerkuurtjes in de kantine zijn. In 2007 werd hier al eerder tegen geprotesteerd, toen kwamen 20.000 jongeren op de been. Het huidige kabinet maalt daar niet om en vandaar dat het protest wordt herhaald. Hoewel organisator LAKS een vreedzaam protest beoogt, ziet het daar om 15 uur – een uur na aanvang – niet naar uit. De sfeer is rellerig.

Ik heb het idee dat veel scholieren zijn gekomen voor de spanning. Rond het podium staan ongeveer 300 demonstranten met borden en vakbondspetjes. Verderaf van het podium staan groepjes scholieren. Ik zie veel scholieren van de scholen om de hoek. Er wordt met vuurwerk gegooid en er worden kleine dingen in de fik gezet. Steeds wanneer er iets gebeurt, gillen de meisjes en deinzen zij terug. De jongens rennen in de richting van het incident. Zo wordt er steeds heen en weer gerend terwijl op het podium de sprekers onverstoord doorgaan.

Om 15.20 is er weer een harde knal en de menigte ‘vlucht’ het ezelsoor boven de Albert Heijn op. Het podium staakt en de boel wordt afgebroken. Om half 4 is de demonstratie afgelopen. Daarna blijven er mensen hangen en gaat er nog veel vuurwerk af.

Update: rond 16 uur is het Museumplein een speelveld geworden tussen politie en jeugd. De politie zet het waterkanon in en voert charges te paard uit. De sfeer is gemoedelijk. Om 16.30 is de rust wedergekeerd.