Leven

‘Universiteit wordt strenge kostschool’

11-04-2012 16:40

Universiteiten nemen steeds meer knellende maatregelen om studenten te dwingen sneller af te studeren. Vanaf volgend jaar wordt het wettelijk mogelijk voor onderwijsinstellingen om een Bindend Studie Advies (BSA) in alle studiejaren te verplichten. Een zorgelijke ontwikkeling, zo vindt de Landelijke Kamer van Verenigingen (LKvV). Volgens Jan Boers, voorzitter van de LKvV is het een overbodige maatregel. “Studenten die studievertraging oplopen worden al genoeg gestraft met bijvoorbeeld een Langstudeerboete”.

In de hoofdlijnenakkoorden die Staatssecretaris Zijlstra eind vorig jaar afsloot met de Universiteiten en Hogescholen, biedt hij de mogelijkheid voor onderwijsinstellingen te experimenteren met een BSA in het tweede en het derde studiejaar van een bacheloropleiding. Momenteel is een BSA alleen toegestaan in het eerste studiejaar. Als een student na invoering van dit experiment in het betreffende studiejaar niet al zijn studiepunten behaalt, moet de student het gehele jaar over doen of wordt hij zelfs van de instelling verwijderd. Veel studenten kiezen bewust om zich buiten hun studie om breder te ontwikkelen, wat vaak enige studievertraging tot gevolg heeft. “De studententijd is juist bedoeld om je academisch en maatschappelijk te ontwikkelen, in de breedste zin van het woord”, aldus Jan Boers. “De nieuwe plannen voor BSA verhoging leiden tot een leerfabriek met uniforme, ongeïnspireerde producten tot gevolg. We moeten juist de creatieve, ambitieuze en ondernemende studenten aanmoedigen verder te kijken, en ze niet op deze manier afstompen. De BV Nederland en ook onze overheid loopt gevaar als de huidige kwaliteit van onze hoger opgeleiden niet gewaarborgd blijft.”

Tot nog toe is de Erasmus Universiteit Rotterdam koploper met het invoeren van de maatregelen, maar er zijn meerdere Universiteiten die aan de slag willen met de nieuwe BSA mogelijkheden. Vrijdag hebben alle Rotterdamse studentenorganisaties een protest gepland staan om hun onvrede te uiten over de maatregelen.