Wederhoor! H.S.C. Mercurius neemt afstand van de berichtgeving omtrent het ‘nazifeest’

13-04-2012 14:00

Op 7 april werd met een groot feest de opmars gevierd van H.S.C. Mercurius, de snelst groeiende (fictieve) studentenvereniging van Nederland. De vereniging bleef tot 1,5 jaar geleden redelijk tot zeer onbekend, maar hier kwam verandering in toen deze haar opwachting maakte in de uiterst knorrige, zwaar overdreven, doch vermakelijke BNN-serie Feuten. Afgelopen zaterdag was het tijd voor #Grootsch, het feest waar door diverse media melding van is gemaakt vanwege de vermeende ‘nazipraktijken’ die daar plaats vonden. Echter: alles blijk onzin en de vereniging is het doel van een ware mediahetze geworden. Mercurius verdedigt zich.

H.S.C. Mercurius verklaart inmiddels met de dame gesproken te hebben die een belastende verklaring heeft afgelegd. Het blijkt allemaal een groot misverstand, wat de vereniging betreft. Zo waren er geen nazikostuums of -snorren, was het geen ‘taboethema-feest’ en heeft de organisatie nooit de opdracht gegeven om swastika’s of dubieuze groeten met gestrekte arm te brengen. Verder was er volgens Mercurius geen sprake van een ontgroening: het ging niet verder dan geblinddoekt zoenen en aan elkaar vastgebonden een stuk rennen. Dat klinkt inderdaad vrij onschuldig.

Mercurius pleit dat er 1 gast op het feest heeft ingebroken en zich tijdens een ontgroening heeft misdragen, en wil zich volledig distantiëren van dit gedrag en deze persoon. “H.S.C. Mercurius wil mensen bij elkaar brengen en zal nooit en te nimmer mensen uitsluiten of discrimineren”, schrijft de Senaat aan Studenten.DeJaap.

En nu we toch aan het namen & shamen zijn, de volgende kranten en websites hebben fout bericht over het feest: De Telegraaf, het AD, TV-Visie die dat op haar beurt kopieert, Elsevier met Telegraaf als bron, De Volkskrant, Trouw, Nijmeegse studentennieuwssite ANS-Online, het Parool, Sp!its, TVGids.nl, MediaNed, het immer dubieuze NuJijSoggen.nl, Sensor, RTL Boulevard, Foolish.com, AT5UT Nieuws en DUB. Voorts hebben verschillende media er zelfverzonnen verhalen bij gemaakt: SBS Shownieuws, Veronica Magazine (op basis van SBS), NL20 en EditieNL. Al deze media worden van harte uitgenodigd om updates met wederhoor – graag met bronvermelding – van Studenten.DeJaap over te nemen.