Leven

Nederland B.V. zoekt wanhopig technici, zelfs vrouwen zijn nu welkom

17-04-2012 15:08

Vroeger, lang geleden nog ruim voor de tijd van het internet, hufterjournalistiek en verenigingsconvenanten voor eerlijke ontgroeningen, wist men het al: dit land heeft technici nodig. Middels propaganda als “Kies exact want met exacte vakken kom je verder” of het discriminerende “Een slimme meid, is op haar toekomst voorbereid” wist de overheid den jeugd te mobiliseren vooral een beta-studie te volgen (of überhaupt een studie in het geval van vrouwen die destijds niet achter het aanrecht waren weg te branden, kennelijk). Maar heeft het geholpen? Neen. Heden ten dage is er een chronisch tekort aan technici. Onze onderwijsministers en staatssecretarissen luiden de noodklok en voorspellen een sombere toekomst met een tekort van 33.600 technici. Oh huiver! Ach en wee!

Nu gaat het ook over machinebankwerkers, puntlassers en betonvlechters (allemaal mbo-niveau) maar ook de scheep- lucht- en ruimtevaart wil graag verse wo’ers en hbo’ers naar binnen zien stromen. Over stromen gesproken: vergeten we het watermanagement niet?

Om de toekomst van Nederland Kenniseconomie mede mogelijk gemaakt door InHolland een béétje perspectief te bieden wordt er een kleine 18,7 miljoen euro gestort op de rekening van een platform Techniek, Beta en Andere Leuke Dingen met Technisch Lego.

Maar dan moet het bedrijfsleven wel meedoen. Het moet namelijk ook “leuk” worden om in de techniek te werken. Puntlassen bijvoorbeeld, kan ook wel eens een keer fluitend. En waarom altijd maar weer die bilspleet bij de elektricien? Bankwerken, het kan ook gewoon thuis. En vergeet vooral de vrouw niet (dat wezen dat ooit nog moest worden aangespoord zich op haar toekomst voor te bereiden): die wil wel in de techniek werken maar heeft geen zin in een machowereld terecht te komen. Waar blijven kortom de roze overalls en de vliegtuighangars waar ze de hele dag truttige series als Glee vertonen? Niks bilspleet, decolleté, daar maak je iedereen blij mee.

Kijk, dan maak je vrouwen pas écht blij met techniek. Vrouwen blij, technieksector blij, iedereen blij. En het begint allemaal bij Legoblokjes met veel gaten er in.