Langstudeerboetes, verhoging van collegegelden, huisvestingsproblemen in de studentensteden. Zaken waar we ons met zijn allen nu erg druk over kunnen maken, maar nieuwe ontwikkelingen zorgen ervoor dat dit een beetje achterhaald aan het worden is. Vroeger, toen de guldens nog van hout waren en de schepen nog zeilen hadden, waren universiteiten dé plek waar kennis verzameld was. Hier kon men onderzoeken, leren, en kennis opdoen die nergens anders te vinden was. Om te bewijzen dat je deze kennis had opgedaan kreeg je dan een diploma, een waardevol document waaruit bleek dat je geleerd was.
Tegenwoordig is een diploma aan inflatie onderhevig, sommige hbo-diploma’s zijn zelfs waardeloos, maar ook de diploma’s die nog wel algemeen geaccepteerd zijn worden steeds overbodiger. De meeste marketing boeken zijn alweer achterhaald wanneer ze op de universiteit geïntroduceerd worden en de kennis is steeds meer te vinden op internet. De enige twee meerwaarden die de universiteit nog biedt is colleges van top hoogleraren en de kans om je netwerk op te bouwen en ideeën uit te wisselen. Voor die laatste zijn al tal van alternatieven en ook voor de colleges hoef je binnenkort niet meer naar de universiteit. Steeds meer universiteiten bieden deze gratis en voor niks aan.
Doe-het-zelf academicus
Wat overblijft is het papiertje. Bedrijven laten sollicitanten bijna allemaal een assessment doen, niet langer is het enkel hebben van een diploma voldoende, je moet evengoed in de praktijk laten zien dat je goed genoeg bent voor je beoogde werkgever. Nu de kennis op straat ligt en het papiertje eigenlijk overbodig begint te worden, maar wel duizenden euro’s kost, verliest het behalen van een diploma zijn meerwaarde. De doe-het-zelf academicus zal zijn kans grijpen en is al voorgegaan door enkele legendarische schoolverlaters als: Albert Einstein, Bill Gates en Steve Jobs.