Zijlstra geeft studenten bespaartips

02-08-2012 09:15

Dat staatssecretaris Halbe Zijlstra op de kleintjes let wisten we al. Een paar miljoen bezuinigen op het hoger onderwijs, daar doet onze Halbe niet zo moeilijk over. Nu vindt hij het tijd om zijn kennis te delen, en wel tijdens de Utrechtse Introductie Tijd (UIT) op 14 augustus. Halbe-Ons bin zûnig-Zijlstra zal die koopzieke studenten eens wat budgettips geven.
Zijlstra geeft het officiële startsein tijdens de eerste bijeenkomst ‘Slim Studeren = Geld Beheren‘ . Deze trainingen zijn opgezet door het Nationaal Instituut voor Budgetvoorlichting (Nibud). Zij maken zich zorgen over het leengedrag van studenten. Een op de drie studenten leent geld; gemiddeld gaat het om 365 euro per maand. Na een studie van 4 jaar komt dat neer op een studieschuld van 17.500 euro. Om die reden begon het Nibud 3 jaar geleden met het opleiden van trainers om medestudenten voor te lichten over geldzaken.
Saillant detail: Halbe zal geen tips geven over hoe om te gaan met de zo gehate langstudeerboete. „Het moet een feestelijke opening worden, dus we hebben het daar niet over. Maar omdat we overspoeld worden met vragen over de langstudeerboete, komt die zeker aan bod in de trainingen later dit jaar”, aldus een woordvoerster van de organisatie van de trainingen.