University Pride boot gedoopt door Van Bijsterveldt

03-08-2012 13:27

De ‘University Pride’-boot die aanstaande zaterdag mee zal varen bij de Gay Pride, zal worden gedoopt door minister Van Bijsterveldt, meldt UvA Pride, het homonetwerk van de Universiteit van Amsterdam.


Hoewel een aantal universitaire besturen in eerste instantie terughoudend waren over deelname aan de Gay Pride, wordt de boot nu toch door een flink aantal universiteiten gesteund. Het initiatief van de universiteiten van Amsterdam (AMC, UvA en VU), Leiden en Maastricht heeft ook bijval gekregen van de Universiteit Twente en de Universiteit Utrecht, die aan hebben gegeven interesse te hebben om volgend jaar officieel partner te worden van de ‘University Pride’-boot.
De deelnemende partijen willen bij de minister aandacht vragen voor het thema ‘kom uit je hokje’. Hiermee willen ze een statement maken tegen wat zij het het ‘hokjesdenken’ van de Nederlandse samenleving noemen en benadrukken “dat je op veel verschillende manieren man, vrouw, hetero, homo, bi, of wie of wat dan ook kúnt en mág zijn”. Ze hopen dat er hierdoor meer aandacht komt in het beleid voor diversiteit onder medewerkers en studenten van Nederlandse universiteiten.
De organisatoren van de University Pride hebben aangegeven voor een kleurrijke boot te kiezen om hun pleidooi voor diversiteit kracht bij te zetten. De gehele route zal Dolly Bellefleur haar lied ‘Roze Planeet’ zingen, onder live begeleiding van saxofonist Ben Rodenburg, trompettist Quirijn Vos en de in het Amsterdamse nachtleven toonaangevende DJ Absoluut. Op de boot wordt verder een strak ingestudeerde dans opgevoerd, samengesteld door CREA-choreograaf Erik Feenstra.
De Gay Pride is al in volle gang en wordt aanstaande zondag afgesloten. Het traditionele hoogtepunt is de jaarlijkse botenparade door de Prinsengracht, die zaterdag 4 augustus zal plaatsvinden. Het is voor het eerst in de geschiedenis van de parade dat er een boot speciaal voor universiteiten deelneemt.