Studeren voor de WW

09-08-2012 11:35

Studeren voor je droombaan, dat wil natuurlijk iedereen wel. Helaas lijkt het er op dat die droombaan ook altijd een droombaan zal blijven. Duizenden jongeren worden nu opgeleid voor banen die er helemaal niet zijn. Beroepsopleidingen richten zich teveel op het binnenhalen van studenten, en te weinig op het baanperspectief van de opleiding, zo stelt FNV Jong.

De vakbond deed een eigen onderzoek naar de baankansen van ROC-opleidingen. Hiervoor legden zij cijfers van het ministerie van Onderwijs, de Samenwerking Beroepsonderwijs Bedrijfsleven (SBB) en het CBS naast elkaar.

In de top vijf van populairste mbo-opleidingen staan vier opleidingen waarmee slechts de helft van de studenten of minder een baan zal vinden zo blijkt uit gegevens van de SBB. Studenten van de opleidingen Helpende hand zorg en welzijn, Pedagogisch werker kinderopvang, Arbeidsmarktgekwalificeerd assistent en Onderwijsassistent hebben een matige kans op een baan. De opleiding Verzorgende-IG (individuele gezondheidszorg) daarentegen biedt goede kansen.
‘De scholen willen zo veel mogelijk leerlingen binnenhalen, ze kijken daarbij niet of een opleiding wel zinvol is’, zegt FNV Jong-voorzitter Dennis Wiersma in Intermediar. ‘Het wordt tijd dat de minister Bijsterveld van onderwijs ingrijpt.’

Eerder dit jaar stuurde de minister zelf al een brief naar de Tweede Kamer om een stop te zetten op dit soort opleidingen zonder baankans. 

Om de voorlichting aan jongeren te verbeteren krijgen Roc-opleidingen met ingang van komend schooljaar een studie- en arbeidsmarktbijsluiter. Wiersma: ‘Geen glossy’s en mooie verkooppraatjes meer. Helaas wordt die bijsluiter nog maar mondjesmaat ingevoerd.’