Procederen voor een schijntje

27-08-2012 11:07

Besteed 40 euro, bespaar 3000 euro. Dat is het principe van advocatenkantoor BoutOveres Advocaten in Groningen. Voor 40 euro kunnen studenten bij het kantoor een advocaat inschakelen die voor hen bezwaar indient bij de universiteiten en hogescholen tegen de langstudeerboete.

Maar let wel: mocht de zaak gewonnen worden, dan verwacht het advocatenkantoor een iets hogere bijdrage. Desalniettemin hebben inmiddels tientallen studenten volgens het advocatenkantoor aangegeven graag tegen hun universiteit of hogeschool te procederen.

Niet zo raar ook, als er een boete van 3036 euro boven je hoofd hangt. Hoewel er voor sommige studenten een uitzondering is gemaakt, zoals bijvoorbeeld voor studenten die ziek zijn geweest of een jaar een bestuursfunctie hebben gedaan, geldt de boete voor veel andere studenten wel gewoon.

“De langstudeerwet is zo onzorgvuldig tot stand gekomen, dat kan echt niet”, zegt advocaat Jan Hein Mastenbroek van BoutOveres.
“Het is de spelregels tijdens het spel veranderen. De huidige langstudeerders wisten niet dat ze deze boete zouden krijgen toen ze begonnen met studeren.’’
Mastenbroek zegt te gaan procederen voor alle studenten die de boete krijgen. “Het kan eventueel een proefprocedure of bodemprocedure worden. We staan iedereen bij die dat wil.’’