Chimpansee slimmer dan student

31-08-2012 11:57

Dat de gemiddelde Amerikaan niet al te snugger is, is algemeen bekend. Maar dat zelfs een aap ze weet te overtreffen gaat wel erg ver. Natasha; in de twintig, glanzend zwart haar, bruine ogen en… chimpansee, is slimmer dan de gemiddelde Amerikaanse scholier, zo blijkt uit een onderzoek.De onderzoekers publiceren hun bevindingen, grappend, in het wetenschappelijke tijdschrift Philosophical Transactions of the Royal Society B:

Terwijl de Amerikaanse scholieren hun broek nog niet eens fatsoenlijk kunnen optrekken en zich volstouwen met vet eten, weet Natasha herhaaldelijk feilloos uit haar kooi te ontsnappen en het elektrisch beveiligde hek zelfs uit te schakelen.

Ook stellen de onderzoekers dat apen in staat zijn conclusies te trekken door middel van redenatie en bewijs, terwijl de pubers zich laten leiden door drama, jaloezie, seks en, zoals ze het zo mooi verwoorden “emotional reactions to simple stimuli such as corporate logos on basketball shoes.” Die kunnen ze mooi in hun zak steken.

Alsof dat nog niet genoeg was, stipt het artikel ook nog even aan dat het Amerikaanse leger experimenten met medicijnen tegenwoordig uitvoert op militairen, in plaats van apen. De verklaring: “Mensen zijn goedkoper dan apen.” Bovendien blijven mensen netjes in de rij staan om geïnjecteerd te worden, sterker nog: ze betalen er voor!En dat terwijl apen juist maken dat ze wegkomen bij het zien van een injectienaald.

Tot slot meldt het onderzoek dat apen zich, net als mensen, bewust zijn van hun omgeving. Ze gaan hier echter wel verschillend mee om. Waar de typische scholier aan zijn omgeving probeert te ontsnappen door middel van drugs, porno, gewelddadige computerspelletjes, probeert een chimpansee de wereld om zich heen te doorgronden. Het zal je maar gezegd worden.