UvA beste universiteit van Nederland

11-09-2012 09:29

Als je UvA-studenten over de universiteit hoort praten zou je het niet denken maar de Universiteit van Amsterdam (UvA) is, volgens de prestigieuze ranglijst van onderzoeksbureau QS, toch echt de beste universiteit van Nederland.

De UvA staat op de 62e plaats, één plaatsje hoger dan vorig jaar. Vier Nederlandse universiteiten staan dit jaar in de wereldwijde top 100. De Universiteit Leiden steeg het sterkst op de dinsdag gepubliceerde ranglijst: van plaats 88 naar plaats 75. Daarna volgen de de Universiteit Utrecht op plaats 85 en de Erasmus Universiteit Rotterdam op plaats 99.

Amerikaanse en Britse instituten domineren de top van de lijst. Het Massachusetts Institute of Technology in de Verenigde Staten voert de lijst voor het eerst aan, voor Cambridge en Harvard.

QS stelt de ranglijst jaarlijks samen. Dat gebeurt onder meer op basis van de mening van academici en studenten, het aantal keren dat onderzoeken geciteerd worden door andere wetenschappers en de internationale oriëntatie van een universiteit.