Waarom is het collegegeld voor een tweede studie soms wel 800 procent hoger dan het reguliere collegegeld? Dat wil een groep studenten wel eens weten en proberen daarom via de rechter universiteiten te dwingen stukken openbaar te maken over de hoogte van het collegegeld.
De groep studenten, verenigd in de Stichting Collectieve Actie Universiteiten (STCAU), probeerde vorig jaar al aan meer informatie te komen door acht universiteiten om de onderbouwing te vragen, maar zonder resultaat.
De universiteiten geven als argument geen overheidssubsidie meer te ontvangen voor de tweede masterstudie. Om toch de kosten te kunnen dekken wordt er een veel hoger bedrag gevraagd dan het wettelijk collegegeld van om en nabij de 1700 euro per jaar voor de eerste studie.
“Wij zien geen reden voor universiteiten om studenten meer te laten betalen dan de kostprijs. Dat zou er op neerkomen dat een studie niet duurder zou moeten zijn dan 5000 a 6000 euro. Momenteel worden er bijvoorbeeld ook onderzoeksgelden in rekening gebracht. Wij zien daar geen reden toe. Als student koop je onderwijs, geen onderzoek”, aldus voorzitter van de STCAU, Cees Zweistra.
Nu proberen de studenten via de Wet openbaarheid van bestuur (Wob) alsnog de stukken in handen te krijgen. “Als de universiteiten marktprijzen willen hanteren, dan zijn daar ook consequenties aan verbonden, dit zijn die consequenties”, vervolgt Zweistra.
De STCAU zou de documenten graag willen inzien voor het proces dat tegen de universiteiten loopt vanwege de hoogte van het collegegeld. Die zaak wordt op 12 oktober behandeld in Amsterdam. “Via een bestuursrechtelijke procedure proberen wij nu inzage te krijgen in de documenten”, vertelt Zweistra, “Maar, als ze zeggen deze niet te hebben winnen we er ook iets mee. Dan betekent het namelijk dat er niet redelijkerwijs is nagedacht over de hoogte van de collegegelden en dat zou wel moeten.”
De uitspraak is vermoedelijk een paar weken na het pleidooi van 12 oktober.