Joe Biden: ‘Oranje moet zegevieren’

04-07-2010 14:17

De vice-president van de Verenigde Staten, Joe Biden, hoopt dat Nederland het WK wint. De man met the best dental work in politics zei dat zaterdag tijdens een bezoek aan Bagdad. ‘We hope the Netherlands wins the World Cup’, aldus Biden.

Onduidelijk is wie Biden met we bedoelde. Dat kunnen hij en zijn gezin betekenen maar misschien ook de Amerikaanse president Barack Obama. Dat zou opmerkelijk zijn omdat de Leider van de Vrije Wereld zich in de regel niet uitspreekt over zijn favorieten in de sport.

Het is in ieder geval duidelijk dat Biden de Oranje Leeuw hoger heeft zitten dan de Spanjaarden, Uruguayanen en de Duitsers. Op zich is dat niet verwonderlijk. Nederland en Amerika hebben een band die honderden jaren teruggaat. Daarnaast is Nederland door de Amerikanen in 1945 bevrijd van de Duitse knoet. Tot halverwege de jaren zeventig werd Spanje geleid door het fascistische Franco-regime en vluchtten na de oorlog vele Duitse oorlogsmisdadigers naar Uruguay.

De uitspraak van Biden hangt wellicht samen met de afspraak die hij later had zaterdag: een gesprek met Ad Melkert die vertegenwoordiger is van de Verenigde Naties in Irak. Het Nederlands elftal komt dinsdagavond uit tegen Uruguay om 20.30 uur. Op zondag elf juli is de finale waarin Nederland uit zal komen tegen die Mannschaft en naar huis zal sturen met een 3-1 overwinning.