Sterke economische cijfers Obama, klap Republikeinen

06-10-2012 11:25

De eerste vrijdag van elke maand worden de werkgelegenheidscijfers van de vorige maand gepubliceerd, dus gisteren was het weer zo ver. Voor het eerst sinds president Obama in 2009 president werd, daalde de werkeloosheid onder de 8 procent naar 7,8 procent. Hoewel er best wat op die cijfers afgedongen kan worden, was het positief nieuws voor de president in een week waarin zijn optreden in het eerste debat op veel kritiek is komen te staan. Bovendien zorgden ze ervoor dat Republikeinen zichzelf en elkaar belachelijk maakten, waar de president uiteraard ook van profiteert.

Eén van de standaard aanvallen van Mitt Romney op president Obama de afgelopen maanden was dat Amerika “43 straight months with unemployment above 8 percent” kende. Tijdens een speech in Virginia gister, liet hij die aanval meteen vallen. Daarmee liet hij de relevantie van de cijfers zien: de symbolische grens van 8 procent is gebroken. In de eerste termijn van president Obama is niet alleen de trend van stijgende werloosheid gebroken, ook is een dalende trend ingezet.

Kritiek
Daarbij moet wel gezegd worden dat er 114.000 nieuwe banen bij zijn gekomen in september, minder dan een maand eerder. Bovendien daalt de werkeloosheid vooral omdat mensen de zoektocht naar een baan opgeven en omdat anderen parttime aan het werk gaan. De cijfers zijn dus minder positief dan ze op het eerste oog lijken, maar de boodschap die gisteren centraal stond in de media was dat de magische grens van 8 procent doorbroken was.

Minstens zo positief voor de president was echter de interne verdeeldheid die de economische cijfers veroorzaakten onder Republikeinen. Prominent zakenman en uitgesproken Republikein Jack Welch, Republikeins Afgevaardigde uit Florida Allen West en enkele andere Republikeinen trokken de correctheid van de economische cijfers openlijk in twijfel. Ze insinueerden dat president Obama het Bureau of Labor Statistics zou hebben opgedragen om de cijfers te manipuleren in het belang van zijn campagne. Dat kwam ze op felle kritiek te staan van andere Republikeinen die in het Witte Huis gewerkt hebben en de politieke onafhankelijkheid van dat bureau van dichtbij hebben gezien. Republikeinen die elkaar publiekelijk aanvallen, het deed even aan GroenLinks denken.

Kort nieuws

  • Jim Lehrer kreeg veel kritiek te verwerken op de manier waarop hij het eerste presidentiële debat leidde. Zelf omschrijft hij zijn optreden als “effectief”.
  • Het favoriete spelletje van campaign watchers: het vinden van parallellen tussen presidenten. Lijkt president Obama op Clinton omdat ze beide stevig verloren tijdens hun eerste midterms, maar zich toch herpakten? Lijkt president Obama op Jimmy Carter omdat ze beiden dankzij slechte economische cijfers maar één termijn mogen uitzitten? Of lijkt president Obama op Ronald Reagan?
  • Na het vorige debat verloren te hebben, heeft Team Obama een nieuw debatkamp belegd. Op 11 oktober nemen de beide running mates het tegen elkaar op in Danville, Kentucky en op 16 oktober kruisen Mitt Romney en president Obama wederom de verbale degens tijdens een debat op Hofstra University in Hempstead, New York. Met hulp van het volgende debatkamp moet de president dan beter beslagen ten ijs komen.
  • Mitt Romney heeft alsnog zijn verontschuldiging aangeboden over zijn heimelijk gefilmde uitspraak dat 47 procent van de bevolking nooit op hem zou stemmen omdat ze volledige afhankelijk zijn, en willen blijven, van de overheid.

In de WarRooms News Of The Day krijg je van maandag tot zaterdag een selectie van het laatste US elections 2012 nieuws.