De Oranjesupporters op het strand van Weymouth and Portland liepen dagelijks de polonaise. Soms voor Lobke Berkhout en Lisa Westerhof of Marit Bouwmeester, maar meestal voor Dorian van Rijsselberghe, de windsurfer. Leidde meestal van start tot finish en pakte overtuigend het goud.
Overstap
De meeste races eindigde Dorian meer dan een minuut voor de concurrentie, een niet vaak voorkomende voorsprong in welke zeilklasse dan ook. De laatste race voor de afsluitende medalrace stopte Van Rijsselberghe zelfs na een paar meter om de strijders om het zilver niet in de weg te zitten. Van Rijsselberghe domineerde een sport die in Rio niet op het programma staat.
Hoe anders is het bij zijn nieuwe doel, het kitesurfen dat het planksurfen vervangt. Van Rijsselberghe doet mee op het WK in Cagliari, Italië. Na drie races stond Van Rijsselberghe buiten de top honderd en heeft zich nu hersteld tot plaats 81. Ver achter de andere Nederlandse troef, Rolf van der Vlugt. Met 110 punten achterstand op de nummer één.
Heeft Dorian zijn hand overspeelt? Heeft hij zich in zijn zucht naar goud in een sport gestort waar geen eer voor hem te behalen valt?
Lef
Dat kan. Maar het getuigd ook van lef. Dorian had ook in zijn eigen klasse kunnen blijven. Daar zullen nog vast WK’s in komen en die zou hij als doel kunnen hebben. De recordboeken van het surfen in door een ononderbroken stroom van overwinningen. Hét gezicht van de RS:X-klasse worden.
Maar nee, Dorian gooit het over een andere boeg. Olympisch goud werkt verslavend dus stort hij zich in een nieuw avontuur.
Hij is nog jong en ontegenzeggelijk een groot talent in de zeilsport. Staat pas een paar weken op een door een vlieger voortgetrokken plank en snapt dat je het snelst leert op het hoogste niveau. Op een WK dus. Het WK als training, als leermoment. Om bij de toppers de fijne kneepjes af te kijken. En Dorian is zo’n jongen die snel lekker ligt in een groep, dus misschien dat zijn tegenstanders hem af en toe een tip influisteren.
Andere sporters die hun discipline domineren kunnen er wat van leren. Had Rodger Federer niet na een handvol Grand Slams moeten overstappen naar een andere sport? Beperkt Messi zich niet te veel tot het voetbal? Usain Bolt wil gaan voetballen, Michael Jordan maakte een (weinig succesvolle) overstap naar baseball. De allergrootsten durven zichzelf uit te dagen.
CC-foto: Antoine Taveneaux