Eredivisieclubs laf in debat rondom homo-acceptatie

09-10-2012 21:00

De KNVB presenteert donderdag aan minister Schippers een plan om homoseksualiteit meer geaccepteerd te krijgen, zowel  binnen als buiten de sport. Een goed streven, waar elke eredivisieclub zich van harte achter zou moeten scharen. Tot mijn grote verbazing lees ik echter dat slechts ADO Den Haag en MVV Maastricht aanwezig zullen zijn. Een schande.

Oerwoudgeluiden, antisemitisme en homoliederen

Als er namelijk één segment is in de maatschappij waar homoseksualiteit nog steeds een taboe is dan is het binnen de voetballerij. Of ken jij homo’s die momenteel nog voor een professionele club actief zijn? Als ze er zijn, zijn ze op één hand te tellen.

Nuance: het feit dat we weinig homoseksuele voetballers kennen is nog niet eens het probleem. Dat er weinig homo’s voetballen wil allerminst impliceren dat er antipathie tegen homoseksualiteit zou zijn of dat een homo het niet ver zou kunnen schoppen. De reden dat je homoseksualiteit nog steeds een taboe kunt noemen in de voetballerij heeft te maken met andere aspecten waarop je zowel de supporters als de spelers en de clubs kunt aanspreken.

En dan neem ik het de spelers en de clubs nog het meest kwalijk. Dat supporters homoseksualiteit inzetten om hun tegenstander te beledigen is te vergelijken met antisemitische spreekkoren tegen Ajacieden of oerwoudgeluiden tegen gekleurde voetballers. Het is onbeschoft, onopgevoed en racistisch, maar iets waar een homo zich waarschijnlijk nog wel tegen zou kunnen wapenen. Immers, in het jaar 2001 heeft Lilian Thuram bij Juventus een jaar lang stoïcijns door oerwoudgeluiden heen gevoetbald. Met de steun van de clubs en de medespelers.

Juist die steun van de clubs en medespelers ontbreekt rondom homoseksualiteit in het voetbal. Toen Dennis van Tuil zijn boek Het roze voetbaltaboe presenteerde was er geen Ajax-speler te vinden die het boek in ontvangst wilde nemen, uit angst voor reacties van supporters. Dat teammanager David Endt het boek wel wilde ontvangen was op dat moment een doekje voor het bloeden.

Verdedigen van verworvenheden

De afgelopen jaren hebben we maatschappelijk gezien zoveel verworven. Het homohuwelijk is mogelijk gemaakt en het merendeel van de Nederlander beschouwt homoseksualiteit als iets normaals. Tegelijkertijd komt geweld tegen homo’s het afgelopen jaar steeds vaker in het nieuws en lijkt het soms wel alsof we een aantal stappen terug aan het zetten zijn in de acceptatie van andersdenkenden. Juist daarom is het belangrijk om nu de vrijheden en verworvenheden met hand en tand te verdedigen. De Nederlandse voetbalwereld kan daarin het voortouw nemen binnen het domein van het voetbal; een domein dat nog zoveel te winnen heeft op het gebied van homoacceptatie. Op het moment dat voetbal twee stappen vooruit zet, maakt dat maatschappelijk ook een enorme impact.

Het is dan ook een gotspe dat geen enkele professionele club (op, hulde, hulde, ADO en MVV na) donderdag aanwezig is bij de presentatie. Als er één moment is waarop alle clubs eensgezind kunnen zijn is het wel op dit moment. In deze tijd van crisis waarin clubs naast hun sportieve prestaties zich ook maatschappelijk moeten kunnen verantwoorden voor alle kosten die er door gemeentes gemaakt worden om negentig minuten voetbal mogelijk te maken is de presentatie donderdag de manier om maatschappelijke betrokkenheid te tonen. Het is jammer om te zien dat daarvoor het lef ontbreekt.

Beschaving vereist moed

Ik hoop oprecht dat de kranten (Algemeen Dagblad, Telegraaf, Volkskrant etc.) onvolledig waren en dat de vertegenwoordigers van alle professionele clubs aanwezig zullen zijn. Helaas, en gezien de huiverigheid om zich aan alles waar het woord ‘homo’ in zit te verbinden, ben ik bang dat het niet gaat gebeuren. En zelfs al zullen ze er zijn, dan is de kans op een follow-up in de vorm van daden klein.

Misschien ook wel uit angst voor supportersreacties. Maar daarmee onderschat elke eredivisieclub zijn supporters. Stel dat Ajax of een andere club initiatieven zou ontplooien om homo-acceptatie te stimuleren en dat de club daarmee reacties van andere supporters zou uitlokken dan zou ik trots zijn. En met mij 95% van de Ajax-fans (vervang het woord Ajax door willekeurig elke club). Voor beschaving moet je óók als club moed tonen.