Een dode duivenkop verstopt in zwarte zeep, een meerkoetennest bovenop een fontein, haringscheten, libellen die glimmende grafstenen voor water aanzien en kikkervisjes die in collegezalen getest worden op smaak. Kees Moeliker heeft met zijn nieuwste boek, De Bilnaad van de Teek, opnieuw een hilarisch boek vol opmerkelijke dierenverhalen afgeleverd.
Homoseksuele necrofilie en ander opmerkelijk dierengedrag
In De Bilnaad van de Teek zijn 115 columns van Moeliker gebundeld, die eerder in NRC Handelsblad verschenen. Bioloog Kees Moeliker werkt sinds eind jaren tachtig bij het Natuurhistorisch Museum Rotterdam. Voorheen als rondleider, inmiddels is hij conservator en hoofd communicatie. In 2003 ontving hij de Ig Nobelprijs – een alternatieve Nobelprijs voor onderzoek dat grappig is, maar wat tevens stof tot denken geeft – voor zijn wetenschappelijke observatie van homoseksuele necrofilie bij de wilde eend. Sindsdien schrijft hij columns voor NRC Handelsblad en de Engelse krant The Guardian, waarin vreemde dierenmanieren aan bod komen. Deze verhalen werden eerder al gebundeld in De eendenman. Over homoseksuele necrofilie en ander opmerkelijk dierengedrag.
Moeliker lijkt met zijn columns en boeken deel uit te maken van een biologie-trend. Was biologie voorheen een vak van bewegingsloze schoolplaten en docenten in afritsbroeken, inmiddels is het hip geworden. Kees Vonk is regelmatig te gast in DWDD en de geweldige BBC-serie Life was een kijkcijferhit. Al eerder zette Midas Dekkers de toon met zijn humoristische boeken over dieren.
Verpletterd door een stuk potvis
Moeliker lijkt met zijn laatste boek tussen Midas Dekkers en de echte bioloog die we nog uit de schoolbanken kennen in te zweven. Alle stukjes beginnen met een opmerkelijk feit, waarna de schrijver zich een onderwijzer toont. Niet lang overigens. De achtergrond en Latijnse termen vormen slechts een fractie van de tekst. De verklaring voor het gedrag van dieren is veelal het interessantst. Moeliker maakt er zijn persoonlijke missie van het vreemdste gedrag te kunnen duiden. Bovendien is hij te porren voor drama. Zo lezen we over een duif die tegen een traumahelikopter vliegt en een gat in de cockpit maakt en over een mislukte ontploffing van een potvis in de Amerikaanse staat Oregon. Er raakte niemand gewond, maar een auto werd wel verpletterd door een stuk potvis van een vierkante meter.
Of de teek ook daadwerkelijk een bilnaad heeft, leest u eveneens in Moelikers boek. Een werk dat in de kast van iedere biologiebewonderaar én -hater zeker niet mag ontbreken. De bewonderaar zal bevestigd worden in zijn liefde voor dieren en zij die bij de afritsbroeken zijn afgehaakt zullen moeten bekennen dat als je zó over dieren schrijft, het best bijzonder vermakelijk is.