Vrijwilligers moeten verschil maken in campagne

02-11-2012 11:23


Bovenstaande auto kwam ik hier in Brooklyn tegen. Een geboren Floridian die sinds enkele maanden in New York woont stapte uit en we raakten aan de praat. Hij stemde nog in Florida (per post) omdat zijn stem daar de meeste invloed had – Florida is immers een swing state terwijl New York diep donker blauw in de zak van de Democraten zit – maar hij voerde wel hier campagne voor de herverkiezing van president Obama. Hoewel, niet echt ‘hier’, want de beste man rijdt elk weekend bijna 700 km heen en weer naar Ohio om daar campagne te voeren. Met de inzet van vrijwilligers is weinig mis.

Campagne voeren in New York heeft weinig zin. De laatste Republikeinse kandidaat die in New York won was Ronald Reagan bij zijn herverkiezing in 1984. Sindsdien won in de Empire State altijd een Democraat en ook in 2012 zal dat niet veranderen. Een Republikein die stemmen probeert te winnen in New York is even zinnig als een SP-er die datzelfde in Wassenaar probeert. Het is vergeefse moeite. Voor de Democraat uit Florida, die vanwege zijn privacy absoluut niet bij naam genoemd wilde worden en die wilde dat ik zijn nummerbord onherkenbaar zou maken, zou het daarom onzinnig zijn om in een staat campagne te voeren waar president Obama toch wel wint.

Ground game
Daarom dus elke week een trip naar Ohio, of als hij weinig tijd heeft “alleen maar naar Pennsylvania.” Daar gaat hij deuren langs om mensen te overtuigen om te gaan stemmen, maar vooral om zieltjes te winnen voor Obama. De ground game, daar draait alles om in de laatste week. Wie de meeste voorstanders zover krijgt om ook daadwerkelijke te gaan stemmen in cruciale swing states – de opkomst van Amerikaanse verkiezingen is vergelijkbaar met die voor de Provinciale Staten in Nederland – wint de verkiezingen.

Het verhaal van de Floridian deed me denken aan de vele e-mails die ik van het campagneteam van president Obama heb gekregen. Bij de inschrijving voor de campagne-mails moet je een postcode opgeven, en ik koos ervoor om een postcode van Aiken, South Carolina in te voeren waar ik familie heb wonen. South Carolina is een diep rode staat waar Jimmy Carter in 1976 als laatste Democraat de presidentsverkiezingen won. Niet een staat dus waar veel op het spel staat voor de Democraten.

Evenement
In de vele maanden dat ik op de mailinglist sta, heb ik niet één keer een uitnodiging gekregen voor een evenement in South Carolina, behalve de uitnodiging om met andere inwoners van Aiken gezamenlijk naar de Democratische Conventie te kijken. Ik heb wel vele uitnodigingen gekregen om mijn handen uit de mouwen te steken in naburige swing states als North Caroline en Florida. Om vanuit Aiken in North Carolina te komen, zit je al snel twee uur in de auto. Naar Florida is dat zeker vier uur. Het zegt iets over de inzet die van vrijwilligers verwacht wordt; probeer in Nederland maar eens een vrijwilligger in campagnetijd zo ver te krijgen dat hij zijn eigen dorp of stad verlaat.

Vrijwilligers reizen het hele land over om hun kandidaat aan de overwinning te helpen. Hoewel het er op lijkt dat de ground game van Obama iets beter georganiseerd is dan die van Romney, zijn verhalen als die van de Floridian die ik in Brooklyn tegen kwam zeker niet beperkt tot de campagne van de huidige president. Ook Mitt Romney heeft in alle swing states een legen vrijwilligers op de been die zeker niet allemaal uit die staat komen. Zeker in de laatste week zijn het namelijk de vrijwilligers die het verschil moeten maken.

Adriaan Andringa, hoofdredacteur van de WarRoom, reist op dit moment langs de Amerikaanse oostkust.