Hoe politiek incorrect ook, overal is de vraag gesteld wat de gevolgen zijn van orkaan Sandy voor de verkiezingen. In alles lijkt dit een ‘perfect storm’ voor president Obama te zijn. Of het hem aan een overwinning gaat helpen op 6 november valt nog te bezien, op vijf punten heeft hij in ieder geval de wind mee.
Meerderheid oordeelt positief over Obama
Een grootschalige ramp biedt kansen voor een zittend president om indruk te maken als sterke leider, commander in chief en vader des vaderlands. Tegelijkertijd kan niet adequaat reageren dodelijk zijn. De approval ratings van George W. Bush klommen op naar grote hoogtes na 9/11, maar orkaan Katrina is hem niet in de koude kleren gaan zitten. President Obama heeft Sandy in elk geval nu al goed overleefd. Peilingen geven aan dat 78 procent van de Amerikanen een positief oordeel hebben over het optreden van de president. En eindelijk lukt het Obama ook een brug te slaan naar de tegenpartij. In tijden van diepe verdeeldheid stelt zelfs tweederde van de aanhang van Mitt Romney dat Obama goed heeft gehandeld.
Chris Christie als Obama’s new best friend
Sandy baande de weg voor verfrissende vormen van bipartisanship in een tijd dat Amerika gepolariseerder dan ooit lijkt. Chris Christie, Republikeins lieveling en gouverneur van de zwaar getroffen staat New Jersey, kon niet ophouden met het prijzen van de president en benadrukken hoe vaak ze elkaar wel niet gesproken hebben. Een steunbetuiging van een voormalig criticaster die Obama in zijn zak kan steken, maar die ook niet zonder voordeel is voor Christies eigen ambities voor 2016. Door schouder aan schouder met Obama op te trekken in tijden van crisis komt hij nu zelf ook al presidentieel over. Vriend en vijand spreken in ieder geval nu smalend over een ‘bromance’ tussen Christie en Obama.
Boze tongen beweren dat Christie, die Romney al vroeg in de voorverkiezingen steunde, zijn handen heeft afgetrokken van de Republikeinse presidentskandidaat. Als prominent spreker op de Republikeinse Conventie zette hij achter de schermen al kwaad bloed door het voornamelijk over zichzelf te hebben. Na de hartverwarmende beelden van Christie en Obama die samen de getroffen gebieden rondtourden, kreeg de gouverneur van FOX News de vraag of Mitt Romney ook nog in New Jersey verwacht kon worden. Christie: “I have no idea, nor am I the least bit concerned or interested.” Auw.
Mike Bloomberg en klimaatverandering
New Yorks burgemeester Michael Bloomberg is een andere prominent die met een verassende steunbetuiging kwam voor Obama naar aanleiding van Sandy. Bloomberg, een ware Independent, sprak zich in 2008 noch voor McCain, noch voor Obama uit. Hij weigerde deze week een presidentieel bezoek aan zijn stad, maar publiceerde verassend genoeg wel officieel zijn endorsement voor four more years. Belangrijkste reden voor hem was klimaatverandering, een thema dat dankzij Sandy weer relevant geworden is. De titel van Bloombergs opiniestuk: “A Vote for a President to Lead on Climate Change.” En dan te bedenken dat Mitt Romney op de Republikeinse Conventie Obama nog weg probeerde te zetten als geitenwollensokkenfiguur: “President Obama promised to begin to slow the rise of the oceans and heal the planet”, een regel waarmee hij de lachers op zijn hand kreeg in Tampa, Florida.
http://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=GbkYBGVVpSc
De endorsement van Bloomberg, die verder geen grote fan is van Obama, en de aandacht voor klimaatverandering zal weinig tot geen invloed hebben op zwevende kiezers, maar het is toch mooi meegenomen en een extra steuntje in de rug.
Mitt Romney zingt toontje lager
Door Sandy lagen de campagnes een paar dagen stil, en Mitt Romney en Paul Ryan hadden zich maar koest houden aan de zijlijn. Ze waren gedwongen hun rallies in swing states te transformeren tot inzamelacties voor de slachtoffers van de oostkust, een doorzichtige en krampachtige poging om niet geheel in de vergetelheid te raken. En nu de campagnes weer begonnen zijn, weerhoudt Mitt Romney zich van negativiteit. Het past niet meer om lelijk te doen over president Obama, terwijl juist het Obama bashen zijn grootste applausregels waren.
Bij een ramp van deze proporties wordt ook duidelijk waar een grote overheid goed voor kan zijn. Extra ongelukkig voor Romney is dat zijn uitspraak tijdens de Republikeinse voorverkiezingen over FEMA in herinnering wordt gebracht. Romney sprak zich toen uit voor bezuinigingen op de federale fondsen en gaf de voorkeur aan de private sector voor rampenbestrijding. Nu slaat hij een heel andere toon aan, de zoveelste flip-flop.
Swing States bleven buiten schot
Een voor de hand liggende zorg was of Sandy mensen ervan zou weerhouden vervroegd naar de stembus te komen. Maar Sandy heeft vooral huisgehouden in staten die de verkiezingen niet gaan beslissen en waar early voting geen rol speelt. New Jersey, New York en andere noord-oostelijke staten kleuren op 6 november toch wel blauw. Swing states aan de oostkust waar vervroegd gestemd kan worden (Florida, North Carolina) bleven gespaard. De super swing state waar het op 6 november allemaal om draait, Ohio, heeft uiteindelijk ook weinig last gehad van Sandy. En dat treft.
Al met al zou Sandy zo maar de October surprise kunnen zijn die Obama het laatste duwtje geeft op weg naar de overwinning.
Bertine Moenaff is redacteur voor de WarRoom en was in 2010 werkzaam voor de Democraat Anthony Weiner uit New York, wiens voormalig district zwaar getroffen is door Sandy. Deze nazomer, toen orkaan Isaac slechts een natte scheet bleek, was ze voor DeJaap op de Republikeinse en Democratische conventies.