ThePostOnline

Twitteren met Helma

29-07-2010 15:55

Helma is een echte dierenvriend. De poezen van Helma doen voorspellingen over PaarsPlus en voetbal. Ze zijn verbaasd dat de Iraanse president boos is op octopus Paul, want ze waren juist jaloers op Paul’s voorspellende gaven. De poezen kunnen niet voorspellen als het onweert, want dan raken ze uit hun concentratie. De poezen willen mee naar de barbecue van de Tweede Kamer, jagen op eksters en kijken Helma lief aan om eten te krijgen.

Helma houdt van sport, ze kijkt EK Athletiek, Tour de France en WK Voetbal. Ze heeft de uitslag Nederland-Brazilië goed gegokt en gaat kijken wat de andere klanten van haar bio-slager hebben voorspeld. Nog steeds is Helma gefrustreerd over de WK-finale tegen Duitsland uit 1974. Maar Helma sport zelf ook: ze fietst en roeit. Helma is Helma Neppérus, kamerlid voor de VVD.

Lezen in de tuin
Helma leest graag in de tuin. Het is zomer en de temperatuur is in de Tweede Kamer om te smelten. Na het bekijken van de verkiezingsprogramma’s van CDA en PVV, is het tijd om naar nieuwe tuinstoelen te kijken. Ze was dat al langer van plan, maar het weer nodigde niet uit. De tuinstoelen zitten lekker. Ze leest een boek over de hypotheekrenteaftrek en zoekt naar het wekelijkse NRC Magazine. Na bellen met NRC blijkt dat magazine zomers niet te verschijnen.

Helma is een sociaal mens, ze blaast ballonnen voor een kinderfeestje. Ze krijgt regelmatig eters en denkt na over wat ze hen zal voorschotelen. Helma legt de formatie uit aan een goede vriend van 93 die zich erover opwindt. Ook zoekt ze de dorpspolitiek op om de landspolitiek te bespreken. Met de deze week overleden Henk Vonhoff heeft Helma vaak gesproken over oud papier. Helma gaat deze zomer voor het eerst in lange tijd weer naar de Efteling en ze bezoekt de Voorschotense paardenmarkt.

Helma heeft ook standpunten. Ze vindt dat het toezicht op de Nederlandse bank moet veranderen, dat de klimaatwetgeving te veel het accent legt op broeikasgas in plaats van oprakende olie, dat de milieueffectrapportage bureaucratisch is en verpakkingsbelasting gewoon belasting. Helma vindt het gek dat een waterschap een zwembad laat bouwen, dat een TBS-er de vierdaagse mag lopen, dat de EU appels onderzoekt, dat gemeenten en provincies naar Shanghai reizen en dat in Utrecht alleen buiten het centrum naar het WK mag worden gekeken, terwijl kraken wel is toegestaan.

Beste Helma
Misschien dat je dit leest, Helma. Dit is ongeveer wat je in de maand juli getwitterd hebt. Ik ken veel mensen die Twitter een geweldig medium vinden om burgers en politiek bij elkaar te brengen. Ik begrijp dat nooit. Ik denk na jouw tweets wel dat je een leuk mens bent met veel hobby’s, maar politiek ben ik niets wijzer geworden. Jij kunt je mening en verbazing goed in soundbites verkopen, maar dat verrijkt het publieke debat nauwelijks. Wat moet een burger met al deze informatie?

Ik begrijp je positie wel: je bent een onbekend Kamerlid en moet ook iets doen om met de burger in contact te komen. Je persoonlijk medewerker zal Twitter aanbevolen hebben. Maar je zit toch in de Kamer om de publieke zaak te dienen? De enige manier waarop je een bijdrage aan het publieke debat kunt leveren is door je standpunten uit te leggen en te beargumenteren voor een breed publiek. Dan heb je meer dan 140 tekens en 1124 volgers nodig. Waarom besteedt je je tijd eigenlijk niet nuttiger? Je bent volgens mij intelligent genoeg om met deze onzin op te houden.

Chris Aalberts is docent en onderzoeker politieke communicatie (www.chrisaalberts.nl)