Politiek

Deze partijen gaan Geenpeil helpen met handtekeningen binnenhalen; *tumbleweed*

24-08-2015 11:43

Weblog Geenstijl is deze weken druk met het verzamelen van 300.000 handtekeningen voor een referendum over het EU-associatieakkoord met de Oekraïne. Volgens campagneleider Leroy Theuniszen zijn er al drie partijen die zich hebben aangemeld om handtekeningen binnen te harken. Op de vraag welke partijen dat zijn, kwam geen antwoord. Dat is vreemd, want Geenstijl heeft absoluut hulp nodig om tot 300.000 handtekeningen te komen, zeker nu de media er geen zin in hebben. Hoe zit dit bij politieke partijen?

EU-gezinde partijen hebben op voorhand geen zin in dit soort referenda omdat ze bang zijn voor een herhaling van het referendum over de Europese grondwet. EU-tegenstanders vinden we bij PVV, SP, ChristenUnie, SGP en Partij voor de Dieren (PvdD). Het waren deze partijen die in 2005 al campagne voerden tegen de Europese grondwet. Dat deden ze samen met de toenmalige LPF. De PvdD was er nog niet bij want die zat nog niet in de Tweede Kamer.

Voorstanders van het verdrag

Er zijn allerlei nadelen verbonden aan een associatieverdrag met Oekraïne: het verdrag kost Nederland geld, er komt meer migratie, de EU mengt zich in het conflict tussen Oekraïne en Rusland en de samenwerking wordt nauwelijks door gekozen politici gecontroleerd. Men kan verwachten dat met deze brede agenda van kritiekpunten dezelfde tegenstanders in het geweer komen als in 2005: de discussie ging immers toen net als nu over ‘meer Europa’. PVV, SP, ChristenUnie, SGP en PvdD zijn daar in de beeldvorming tegen.

Laten we kijken hoe politieke partijen over de EU-associatieakkoorden hebben gestemd. We kijken dan naar zowel de akkoorden met Oekraïne, Georgië als Moldavië om te kunnen zien of daar een lijn in te ontdekken is. En verhip: die is er. Er blijkt zelfs wat meer steun voor deze associatieakkoorden dan destijds voor de Europese grondwet.

Den Haag en Brussel

In de Tweede Kamer kregen zowel de associatieverdragen met Oekraïne, Moldavië als Georgië steun van CDA, D66, PvdA, VVD, GroenLinks en 50Plus. SP, PVV en PvdD waren telkens tegen. Wat schetst onze verbazing? In alle drie de gevallen waren de ChristenUnie en de SGP – eerder tegen de Europese grondwet – voor de associatieverdragen.

In het Europees Parlement werd ook over de associatieverdragen gestemd. Hier waren wederom CDA, D66, PvdA, VVD en GroenLinks voor samenwerking met Oekraïne, Moldavië en Georgië. Alleen SP en PVV waren steeds tegen. De PvdD was meestal tegen, maar onthield zich bij Moldavië van stemming. Dit is allemaal redelijk consistent met de lijn van de politieke groepen waar de Nederlandse delegaties deel van uitmaken. In Brussel zitten ChristenUnie en SGP samen in de Conservatieve fractie (ECR). De toenmalige tegenstanders van de Europese grondwet zijn nu met hun Europese fractie voor deze associatieverdragen.

Behalve PVV geen partners

Welke partijen zouden bereid zijn GeenStijl expliciet te steunen? Geert Wilders is erg enthousiast over het referendum, maar heeft vermoedelijk weinig mensen achter de hand die de straat op willen gaan om te flyeren. De SP heeft die mankracht wel, maar daar ligt samenwerking met Geenstijl gevoelig. Europarlementariër Anne-Marie Mineur kreeg allerlei verwijten naar haar hoofd toen ze dit voorjaar aan een GeenStijl-documentaire meewerkte. Stilte bij de SP dus. Ook bij de PvdD zwijgt men als het graf. Waarom is onduidelijk.

De steun voor GeenStijl komt al helemaal niet van ChristenUnie en SGP, want zij hebben een groot probleem als dit referendum doorgaat: zij hebben wellicht goede redenen deze associatieakkoorden te steunen, maar dit past niet bij hun eurokritische profiel. Het wordt moeilijk die positie uit te leggen.

GeenStijl hoeft in de praktijk dus op weinig steun van politieke partijen te rekenen, behalve van de PVV waarbij zich nu wreekt dat het geen echte ledenpartij is. En natuurlijk kan er steun komen van marginale clubs als VNL waarvan sowieso onduidelijk is of ze iets voorstellen. Het wordt nog een harde dobber om buiten de lezers van GeenStijl aanhangers te vinden.

Chris Aalberts gaat in september naar Brussel voor ThePostOnline. Hij volgt tevens het referendum van GeenStijl. Je kunt via crowdfunding nog steeds bijdragen aan zijn reportages. Je bijdrage wordt zeer op prijs gesteld. Zie voor meer informatie: Yournalism.nl.