Nederlanders zijn gezonder en leven langer dan voorheen Dat is natuurlijk mooi, maar stelt ons ook voor nieuwe opgaven. We geven we elk jaar met zijn allen fors meer uit aan zorg. Voor een gemeente is dit, zeker na de flinke bezuinigingen op de thuiszorg, een stevige uitdaging. Een uitdaging omdat je niet alleen kwaliteit van zorg op peil wilt houden, maar ook verbeteren. Èn een uitdaging omdat je de kosten moet verlagen doordat er minder geld beschikbaar is vanuit het Rijk. Tegelijkertijd moet je er ook nog eens voor zorgen dat mensen steeds langer thuis kunnen blijven wonen. Want een plek in een verzorgingshuis wordt niet of nauwelijks meer vergoed door de overheid. Flink wat uitdagingen en door alles op dezelfde manier te blijven doen gaat het ons niet lukken. Daarom moeten we nu werk maken van innovatie van toekomstbestendige zorg voor onze inwoners. D66 Amsterdam wil dat de gemeente onderzoekt of de inzet van zorg au-pairs een mogelijkheid is die kan helpen bij deze uitdagingen.
Columniste Nausicaa Marbe reageerde op de plannen van D66. ‘Wachten op de volgende leugen’ kopte de Telegraaf op vrijdag 21 augustus (Blendle-link). Ze verwees in haar stuk naar een aantal wijzigingen op het gebied van zorg die naar haar smaak slecht zijn, waardoor burgers in zichzelf gekeerd raken en wachten op de volgende leugen of schijnoplossing vanuit de politiek. Diezelfde middag reageert een lezer in het ‘laatste woord van het Parool’. Hij noemt de inzet van au-pairs een sympathieke gedachte maar hij ziet een paar obstakels. Ook vraagt hij zich af of het niet een ondoordacht plan is om te ‘scoren’.
Nu is het mode om te zeggen dat de beloftes van Rutte geen knip voor de neus waard zijn. Maar om onderzoek naar innovatieve ideeën, zoals ons voorstel voor zorg au-pairs af te doen als schijnoplossing of ondoordacht willen scoren, is te gemakkelijk.
Dat er een paar obstakels en juridische haken aan zitten zijn we ons terdege van bewust maar deze willen we graag verder verkennen zodat we op zoek kunnen gaan naar de mogelijkheden die er wel zijn om in de zorg te innoveren. Daarbij willen we niemand een zorg au-pair opleggen. Ouderen moeten vrij zijn om hiervoor te kunnen kiezen, daarom willen we onderzoeken wat er nodig is om dit mogelijk te maken. Ook voor ouderen die minder te besteden hebben.
Wat zo jammer is aan de column van Nausicaa Marbe is dat ze het plan voor au-pairs afschiet zonder ook maar enigszins naar de positieve kant te kijken. Wat is er zo slecht aan het onderzoeken van nieuwe zorgvormen? Waarom zouden we ouderen de vrijheid ontzeggen om wèl hiervoor te kunnen kiezen als zij vinden dat zij hiermee geholpen zijn? En waarom ouderen wegzetten als sneue types die niks meer over hun leven te zeggen hebben?
Afgelopen week werd bekend dat een op de vijf ouderen verlangt naar het verzorgingshuis ‘oude stijl’. Een begrijpelijke wens, alleen ligt het niet binnen de mogelijkheden van een gemeente om deze weer in te voeren, nu het Rijk is gestopt deze te vergoeden. Er moet dus gewerkt worden aan het veraangenamen van het langer thuis wonen door ouderen.
Marbe heeft zeker een punt als zij het heeft over de pijnlijke ontslagen in de zorg en het risico op verdringing op de arbeidsmarkt door zorg au-pairs. Onderdeel van het gemeentelijke onderzoek is dan ook om deze zo veel mogelijk tegen te gaan. De massaontslagen in de thuiszorg zijn vreselijk maar wel een direct gevolg van het kabinetsbeleid waar de gemeente geen invloed op heeft. In Amsterdam heeft de coalitie al flink extra geld bijgelegd in het sociale domein. Maar al zouden wij willen, kunnen wij als gemeente de bezuinigingen van het Rijk niet ongedaan maken. Wat wij wel kunnen is werken aan initiatieven die ervoor zorgen dat Amsterdamse ouderen zich geholpen voelen. Al zijn er straks slechts 100 ouderen in Amsterdam geholpen, of een stukje minder eenzaam dan is dat mooi al winst.