Het is onterecht dat zo’n Stapel alle blaam treft, wanneer er dagelijks docenten op de hogeschool met veel ergere misdaden wegkomen. Een tipje van de sluier, van een ex-studente journalistiek HU (wat haar overduidelijk windeieren heeft gelegd).
Na een leuke zes maanden had ik het volgende geleerd:
– De titel van een krant heeft vaak een groter lettertype dan de subkopjes.
– Soms staat de eerste zin van een artikel dikgedrukt. Soms ook niet.
– De Huishoudbeurs is een uitermate fascinerend onderwerp voor een artikel.
– Moeilijke woorden kun je beter niet gebruiken, want dan haken je lezers af.
– Soms maak je bijna iets mee. Daar kun je dan over schrijven.
De docenten van de Hogeschool kwamen met regelmaat te laat, namen de moeite niet om lessen voor te bereiden en lessen waren veelal het equivalent van kroegpraat. Daarbij werden de studenten (die de minor volgenden via de Universiteit) behandeld alsof ze niet helemaal goed zijn: “Wie kan mij vertellen wat een stereotype is?”. De studenten moesten tergend lang luisteren naar het fenomeen ‘stijlfiguren’. Klinkt het bekend? Ohja, die glorieuze tijd in de brugklas.
Neem het vak ‘journalistiek vaardigheden’. Ruim drie maanden verder, en ik had geen enkele vaardigheid in mijn bezit. En die vent vangt er potdorie zijn salaris mee. Bij aanvang van de les zegt hij al ‘ik weet niet zo goed wat ik moet doen vandaag’. Hij zet een dvd’tje op. Hij kletst wat over zijn eigen verleden. Vergane glorie. Na een uur (een les duurt twee uur) zegt hij ‘tja, dat was het wel weer voor vandaag. Tot volgende week’.
Nou, die volgende week vertelde hij wel wat. Over die keer dat hij eens iemand interviewde, en zomaar –ongevraagd!!- een quote overnam voor een artikel. En over die keer dat hij een stukje schreef over een park. En over die keer dat hij bijna een keer iets meemaakte. De artikelen van de studenten werden beoordeeld op ‘vindt-de-docent-het-leuk-om-te-lezen’. En als de docent het slecht vond geschreven, dan kreeg je slechts een zeven.
(Dit stukje proza was waarschijnlijk een 7).
Wie biedt meer?