Was Nederland nou wel of niet betrokken bij de staatsgreep van Desi Bouterse in Suriname? Dat zullen we wat minister van Buitenlandse Zaken Frans Timmermans (PvdA) betreft voorlopig niet horen. De dossiers blijven potdicht.
SP-Kamerlid Harry van Bommel stelde in het debat met Timmermans over de begroting van het ministerie van Buitenlandse Zaken de slepende kwestie betreffende de Nederlandse betrokkenheid bij Suriname in de jaren ‘80 aan de orde.
Dossiers dicht tot 2060
Al jaren doen geruchten de ronde dat de Nederlandse overheid betrokken was bij de staatsgreep van Desi Bouterse in 1980. Van Bommel wil daarom dat de dossiers, die gesloten blijven tot 2060, nu geopend worden. Timmermans weigert dat: “De Staat dient zorgvuldig om te gaan met archieven. Openen van de onderhavige dossiers zou de privacy en veiligheid van betrokkenen, met name ook in Suriname, en nabestaanden kunnen raken.”
Van Bommel is teleurgesteld. “Wij zullen nooit zicht krijgen op de Nederlandse betrokkenheid bij de coup van 1980 of de invasieplannen van 1986 als deze dossiers gesloten blijven. Ik ben het eens met Timmermans’ partijgenoot Jan Pronk eens die onlangs zei dat de onderste steen boven moet komen,” zegt Van Bommel woensdagmiddag tegen DeJaap.
PvdA’er Jan Pronk is voor opening
Oud-PvdA minister Jan Pronk zei vorige maand bij de herdenking van de decembermoorden in Amsterdam dat hij voorstander is van openbaarmaking van alle officiële overheidsdocumenten rond 1980-1982, die Nederland tot 2060 geheim wil houden.
Van Bommel zal woensdag een motie indienen die eist dat alle stukken alsnog openbaar worden gemaakt.