De Paus heeft het niet zo op homo’s en dat heeft hij in zijn kersttoespraak weer eens duidelijk laten merken. Hij noemde homoseksualiteit zelfs een gevaar voor de wereldvrede – en dit terwijl de Nobelprijs voor de Vrede onlangs nog in ontvangst werd genomen door drie heel kleffe mannen. Vanzelfsprekend oogste de kerkvader in de hele wereld kritiek met zijn weinig vredelievende kerstboodschap. Maar vooral in Nederland, dat met het open huwelijk, de Gay Pride en Arie Boomsma inmiddels grotendeels gemoderniseerd is, leidde de uitspraak tot een storm aan woedende reacties. De recente commotie rond een aangespoeld zeezoogdier was niet voor niets: de publieke opinie is daarmee warmgelopen voor een stevig potje vuurwerk.
Naast de vele tweets en blogs heeft het ook geleid tot concrete daden. Een imagostrateeg uit Houten besloot vrijdag de Facebookpagina ‘Geen bloemen naar de Paus’ op te richten, bij wijze van petitie. Zondagmiddag stond de teller al op 18.000 steunbetuigingen en daar zullen nog vele duizenden bijkomen. Een prachtig voorbeeld van de kracht van het burgerinitiatief. En van de macht van de massa. Want tenzij de hype uitdooft voor Pasen en Ratzinger opeens op zijn uitspraken terugkomt, beide zeer onwaarschijnlijk, zullen de bloementelers heel wat uit te leggen hebben als ze het Vaticaan opnieuw sponsoren.
Liken
De petitie is het Nederland van nu op het lijf geschreven. Zo reflecteert de actie een (min of meer) nationaal gedeelde moraal – handen af van onze homo’s! – waar weinigen tegen zullen zijn. Het is gemakkelijk om deel te nemen: het kost een muisklik om de pagina te ‘liken’. De goedkoopste manier om een goed doel te steunen.
Daarbij appelleert de bloemenactie aan een fervent antipapisme, dat al sinds de Reformatie (of misschien wel sinds Bonifatius) woekert in deze moerasdelta aan de Noordzee. De bloedplakkaten tegen de ‘ketters’ leidden tot de Opstand tegen de katholieke Spanjaarden en tot de gloriedagen van de onafhankelijke Nederlandse Republiek.
Aprilbeweging
De katholieke revival in de negentiende eeuw kon rekenen op grote protesten (de Aprilbeweging). Zelfs de heiligheid van Sinterklaas werd ontkend, en de goede man moest het zonder kruis in zijn mijter doen. Nog in 1985 kwam het tot rellen toen de vorige Paus een bezoek bracht aan Nederland. Geen nieuws, kortom.
We kunnen veilig concluderen dat in Nederland een Gay Pride – 400.000 man langs de grachten – in betere aarde valt dan een katholieke processie. Als de Paus een gratis bloemetje wil op het bordes, kan hij maar beter inbinden.
Geerten Waling is historicus.