Buitenland

Cyprus wil maximaal 300 vluchtelingen opnemen, ‘het liefste alleen christenen’

07-09-2015 18:06

Het kleine EU-land Cyprus, een eiland, zegt wel wat te voelen voor een eerlijke verdeling van vluchtelingenopname maar denkt door de relatief kleine afmetingen van het eiland met de opvang van 300 vluchtelingen het maximum wel te hebben bereikt. Bovendien gaat de voorkeur van de Cyprioten vooral uit naar christelijke vluchtelingen, zo laat de minister van Binnenlandse Zaken Socratis Hasikos via de staatsradio van Cyrpus weten.

“Het gaat er niet om dat we niet willen helpen of inhumaan zijn maar als we eerlijk zijn dan kunnen we niet anders zeggen dan dat onze voorkeur uitgaat naar christelijke vluchtelingen”, aldus de minister.

Volgens Hasikos hebben christelijke vluchtelingen veel minder moeite met wennen aan de cultuur van Cyprus. Eerder lieten landen als Slowakije en Tsjechië ook al weten dat ze liever christelijke vluchtelingen opvangen.

Op Cyprus, dat van alle EU-landen het dichtste bij Syrië ligt (zo’n 100 kilomter verwijderd van de Syrische grens), wonen voornamelijk Grieks-orthodoxe christenen en soennitische Turkse moslims.

Ondanks het feit dat Cyprus dicht bij Syrië ligt wordt het eiland volledig door vluchtelingen genegeerd. Dit komt doordat het te ver afligt van de vasteland EU-landen.