Buitenland

Ziekte van Alzheimer mogelijk besmettelijk

10-09-2015 13:30

De ziekte van Alzheimer is misschien besmettelijk. Tot nu toe gingen wetenschappers er van uit dat de aandoening, waarbij de hersenen worden aangetast en de patiënt dementeert, een kwestie van ouderdom was, misschien ook beïnvloed door de genen. Er bestaan echter aanwijzingen dat Alzheimer kan worden doorgegeven, bijvoorbeeld bij bloedtransfusies en besmette medische apparatuur.

Dat staat in een studie die is gepubliceerd in het gerenommeerde Britse wetenschappelijk tijdschrift Nature.

De ontdekking werd gedaan tijdens onderzoek van de hersenen van acht mensen die waren gestorven aan de zeldzame en dodelijke ziekte van Creutzfeldt-Jakob. Centrale rol speelt een groeihormoon dat mensen kregen toegediend. Dat hormoon zou het risico op het krijgen van Alzheimer vergroten.

Er bestaat overigens nog geen aanwijzing dat de dementieziekte direct overdraagbaar is. Van Creutzfeldt-Jakob staat wel vast dat het overdraagbaar is.

Het bewuste groeihormoon is in de jaren 1958-1985 wereldwijd aan ongeveer 30.000 mensen toegediend. Uit onderzoek bleek later dat hierdoor anno 2012 in totaal 226 gevallen tot Creutzfeldt-Jakob waren te herleiden. Er komen nog steeds nieuwe gevallen bij omdat de ziekte een lange incubatietijd kent.

De betrokken wetenschappelijk onderzoekers denken dat zich bij Alzheimer, evenals bij Creutzfeldt-Jakob, eiwitten in de hersenen ophopen die vervolgens tot afwijkingen en daarmee tot dementie leiden.

De neurowetenschappers zeggen in Nature dat zij op zoek zijn naar het laatste bewijs hiervoor.

Anp