Gareth Bale. Als je hem ziet, heb je al bijna een shirtje van hem gekocht. Zelden zo’n gezonde kop, zo’n onberispelijk lang lijf, zo’n mooie kuif en van die stralende, hongerige ogen gezien. Bale is, zeg maar, pure reclame Voor-Het-Existeren-Op-Deze-Planeet. Geen stoer of buitenaards stripverhaal waar Gareth niet in zou passen. Draai het maar eens om! Welk stoer of buitenaards stripverhaal kan dezer dagen zonder Gareth Bale?
De blakende, 24-jarige Welshman Bale is een allesomvattende sportheld, of, in ieder geval: de levensechte afspiegeling daarvan . Hij is al aanbeland in de hemel. Een mooie vrouw en een levensblij kind heeft hij al, dus naar sleazy nachtclubs hoeft hij niet meer. Bale is de modelprof die zijn voetbalsokken optrekt tot vlak onder zijn knie. Bale is de dressboy die het shirt van Real Madrid netjes kust als hij een doelpunt maakt. Naast Bale kun je een doos met waspoeder neerzetten, een geavanceerde boor, een tube haargel, een scootmobiel, een Lamborghini of een Kia, het maakt niet uit: als Bale ernaast staat wordt elk product, hoe stoffig en gedateerd ook, weer een winnend fenomeen. Als je al deze kwaliteiten op een rijtje zet en je gaat na dat Bale een duivelse sprint in de benen heeft en ook nog best een pepernoot kan raken, is 100 miljoen euro welbeschouwd een koopje. Geef toe: naast Bale is Superman toch een wat onzekere ‘sucker’, die zo nodig moet vliegen om de handen van het publiek op elkaar te krijgen.
100 miljoen? 100 miljoen, ja… Er zijn natuurlijk op hun tenen getrapte mannetjes, die het bestaan van een superheld als Bale niet aankunnen. Die gaan muggenziften over de boekhouding van Real. Over dat ‘niemand 100 miljoen waard is’. En over Spaanse banken die door ons, hard zwetende Nederlanders, indirect van de ondergang gered zouden zijn. Bovenop onze financiële pijn moeten we dan, bij wijze van sinistere straf, ook nog op de treurbuis naar Bale in het shirt van een Zuid-Europese grootmacht kijken. Dat trekken sommigen niet. Die gaan kinderlijke verbanden leggen. En die zeggen op een feestje: ‘Dit is schandalig! Dat wij moeten bloeden zodat Real de transfersom van Bale kan betalen!’ Natuurlijk praten ze vervolgens niet over wat Bale gaat terugverdienen voor Real. En voor die Spaanse bank. En voor de EU als geheel. Want vergis je niet: het komende seizoen draait alles om Bale. Als hij goed speelt, draait het om Bale. (‘Zie je wel? Hij is het waard!’). Als hij slecht speelt, draait het net zo goed om Bale. (‘Miskoop van de eeuw!’). En denk eens aan al die kopij, foto’s, bewegende beelden en kilometers website, die de komende maanden van onder tot boven met nieuws over Gareth Bale gevuld gaan woorden. Aan de werkgelegenheid, de emoties, de koffieautomaatgesprekken en de bloeiende gokhandel, die dankzij Bale, louter door zijn verschijning, in gang worden gezet. Je hoeft geen macro-econoom te zijn om te bevatten dat Bale – naast de AEX, de Nikkei, de DAX en de Nasdaq – de komende tijd zal uitgroeien tot een belangrijke barometer voor de westerse economie. (‘Na een rustige ochtend, heeft De Bale nu de stijgende lijn te pakken,’ aldus een RTL7-puber.) Een doelpunt van Bale? Kijk, daar schieten meteen de koersen omhoog!
Toegegeven: volgend jaar zijn we misschien helemaal uitgekeken op Bale. Maar niet getreurd… Dan ontstaat er een ‘gat in de markt’ voor een nieuwe duurste speler, die dán weer alles belichaamt wat overschat, overbetaald, overgehyped en overgewaardeerd wordt. En dan kopen we met z’n allen dáár weer een shirtje of een game van, terwijl we, diep in ons hart, dondersgoed weten dat we genaaid worden. En in al mijn enthousiasme heb ik het dan nog niet eens gehad over de portretrechten van die rotsachtige Stonehenge-kop van Bale, die, dunkt me, door vrijwel elke gamefabrikant ter wereld begeerd zal worden en, naar ik schat, een achterlijke hoeveelheid pecunia waard is.
Ik ga. tot slot, niet zeggen dat ik me honderd procent thuis voel in en wereld die 100 miljoen neerlegt voor Gareth Bale. Maar je kunt het topclubs niet kwalijk nemen dat ze mijn ontheemding negeren en het meest smeuïge voetbaltalent in hun shirt willen rond laten draven. Tegen deze achtergrond mag het inlijven van Bale, wat mij betreft, best ‘een geniale zet’ van Real Madrid heten.
Een winnende transactie in een wereldwijde hongerklop naar entertainment.
Hans van Willigenburg was ooit, toen kunstgras nog lang niet bestond, een verdienstelijke rechtsbuiten bij v.v. Oegstgeest en de regionale talentjes van het Leidse Elftal.