Geen kerstcrisis in Den Haag, maar wel kerstreces. Kunnen de dichtgeknepen billen van tal van politici wat gaan ontspannen. Het leek spannend, maar dat maakten veel media er vooral van. Veel tromgeroffel op het Binnenhof, in de wandelgangen en voor de patatbalie. De plekken waar journalisten rondhangen en nieuws proberen te maken. Goed, even rust zou je denken, maar niets is minder waar. Er staat veel te gebeuren, nog even los van een nieuwe of aangepaste zorgwet. PvdA-senator Guusje ter Horst gaf al aan dat de Eerste Kamer pas weer volgend jaar, na de gebruikelijke procedure van Raad van State en Tweede Kamer, een nieuwe zorgwet gaat beoordelen. In mei 2015 zijn er Eerste Kamerverkiezingen en u en ik spelen daar geen hoofdrol in. Dat is weggelegd voor provinciale politici. We krijgen wel een kans, ons als ‘stemvee’ uit te spreken bij de Provinciale Statenverkiezingen op woensdag 18 maart 2015. En deze verkiezingen worden vooral gezien als een landelijke graadmeter. Wordt Mark Rutte II afgerekend of mag hij nog blijven zitten. En hoe komt het plaatje er straks in de Eerste Kamer uit te zien?
We zagen op Instagram een foto van Mark en Lodewijk met oliebollen (Ook al kunnen het ook appels zijn. Zure appels wellicht) in de hand. Rutte dit keer niet lachend, maar met een strakke blik. Zijn vicepremier Asscher probeerde olijk te kijken, maar dat lukte niet best. Ze hebben uiteindelijk de eindstreep, 2014, gehaald, maar het wordt de grote vraag of ze de eindstreep van 2015 gaan halen. Hamvraag is of VVD en PvdA de verkiezingen in maart overleven. Het is weliswaar nog in de glazen bol kijken, maar mijn politieke gevoel, en dat bedriegt mij niet vaak, zegt dat er rare dingen staan te gebeuren. De opiniepeilingen geven weliswaar dagkoersen aan, maar als de PVV met 30 zetels al meer zetels heeft dan de regeringspartijen als er nu verkiezingen zouden worden gehouden, geeft te denken. De campagnes moeten nog beginnen en maak uw borst maar vast nat, want u wordt weer volgestopt met heel veel mooie beloften. Deze keer vooral met de beloften van belastingverlagingen. En iedere keer trapt men er weer in wat al die politieke spreekpoppen te melden hebben. We gaan het als nieuwsconsumenten weer lezen in kranten en weekbladen, horen op radiostations en zien op televisie: het ‘politieke cabaret’ in optima forma. Niets zijn de programmamakers te dol. En de politieke leiders zeggen: “Graag”. Van alles wordt weer uit de kast gehaald. Oef, bent u er al klaar voor? Eerst maar even kerst en nieuwjaar, toch?
Wat is politiek eigenlijk? Daar geven parlementariërs geen eensluidend antwoord over. Het gaat in een sfeer van ‘wie krijgt wat, wanneer en hoe’. Het heeft vooral te maken met macht en geweld om een vraagstuk, zorgwet bijvoorbeeld, er door te krijgen. Naast het kabinet spelen ook media, lobbyisten, politieke activisten, religieuze groepen en economische systemen een rol in de politiek. Enfin, de komende twee-en-een-halve-maand gaan de kassen van de politieke partijen weer fors open. Kosten noch moeite zullen worden gespaard om het ‘klootjesvolk’ te beïnvloeden om vooral te stemmen op de mooi weer praters. Wie dat zijn? Niet de politici die actief zijn in de provincies, want die kennen we niet. Het zijn de landelijke kopstukken. U kent ze onderhand wel uit uw hoofd, toch? Vooral VVD en PvdA zullen er alles aan doen om een politieke catastrofe te voorkomen. Want er is een meerderheid nodig in de Eerste Kamer om wetten er door te kunnen jassen. En D66, SGP, CU doen er ook alles aan om meer zetels te behalen. Meer zetels om het kabinet straks te steunen in ruil voor hun politieke stokpaardjes: ruilen zonder te huilen. Rutte en Samsom kunnen niet anders.
Zodra de verkiezingen achter de rug zijn, tellen politici hun knopen. Wie wil met wie en wat krijgen we daar voor terug. Bij de totstandkoming van het vorige kabinet speelde voormalig PvdA-minister Wouter Bos een hoofdrol. U weet het nog wel hoop ik, het bekende kaartenspel: ‘als ik dit aan jullie geef, wil ik dit er voor terug’. De beloften van de dames en heren politieke leiders zijn al uit de respectievelijke programma’s geschrapt. Uw stem hebben zo al binnen. Mijn buurman vroeg me: “Weet je al op welke partij of politicus je gaat stemmen in maart?” Ik keek hem aan en schudde mijn hoofd. Nog veel te vroeg en ik weet het gewoonweg niet. Binnenkort hoop ik het, net zoals u, wel te weten. Maar ik beloof, u krijgt van mij volgende maand nog eerst vier interviews te zien van vier Eerste Kamerlijsttrekkers, Brinkman/CDA – Barth/PvdA – De Graaf/D66 en Hermans/VVD. U kunt dan beslissen welke van hen wel of niet politiek correct is.