Afgelopen zondag was ik in IKEA. Naast het propvolle restaurant lagen ze in grote bakken: Beskydda, oftewel gele hesjes van een paar euro, netjes verpakt in plastic. Een opvallend product voor IKEA want wie heeft er nou zo’n felgeel hesje nodig?
Deze week bleek dat dit product aan een enorme opmars bezig is. Er was nieuws van de beweging van de gele hesjes uit Frankrijk en België. Er werd gedemonstreerd tegen hoge brandstofprijzen. Al snel waaide de boel over naar Nederland, mede aangejaagd door TPO’s eigen Jan Dijkgraaf. Gisteren demonstreerde de beweging in Den Haag. Er is maar één probleem: waar staat deze beweging in hemelsnaam voor? The Post Offline zegt er niets over en het manifest staat op een besloten groep op Facebook. Niet echt de beste manier om Nederland te laten begrijpen wat je precies wilt.
Gelukkig is er Radio 1, waar Petra Grijzen afgelopen vrijdag sprak met de zelfbenoemde woordvoerder van de Gele Hesjes, Ingeborg Westerhoff (rond 17.12 uur). Dat ging ongeveer zo.
Ingeborg wil dat het protest in Den Haag vreedzaam verloopt, want eerder liep in Brussel een demonstratie helemaal uit de hand. De beweging staat niet achter geweld, ook in België niet, weet Ingeborg. Zie hier de ontdekking van ‘een beweging’: deze bestond een week geleden nog niet, maar nu is deze alsnog uit de grond gestampt. Grijzen vraagt er niets over, maar we kunnen die tientallen demonstranten in Den Haag, Maastricht en Nijmegen natuurlijk echt geen beweging noemen. Hooguit een splintergroepering.
Grijzen wil weten wat de belangrijkste reden voor het protest is. Ingeborg wil dat Rutte vertrekt. Het gaat haar om de verdeeldheid tussen links en rechts. Die zie je ook in Frankrijk en België: ‘door wie is dat veroorzaakt? Dat komt bij de regering vandaan’. Dat die verdeeldheid er altijd en overal is, is Ingeborg ontgaan. Ze gaat nog even door: als Rutte het verdrag van Marrakesh ondertekent is dat ‘een enorme boost voor extreemrechts’. Ingeborg weet dat de net ingestelde beweging ‘unaniem’ tegen Rutte is. ‘We willen dat de regering aftreedt’. Wie ‘we’ is, blijft onduidelijk.
Ingeborg zegt: ‘dit is al jaren aan de gang’. De laatste achttien jaar wordt er alles aan gedaan om het volk stil te houden, bijvoorbeeld de vraag of we wel bij de Europese Unie wilden. Het merendeel wilde niet, weet Ingeborg. Grijzen vraagt of dit over de Europese Grondwet gaat. Ingeborg: ‘Nee, de EU. Het merendeel had nee gestemd’. Volgens Ingeborg heeft de meerderheid ook nee gezegd tegen de euro, maar ‘we hebben hem toch’. Bij het associatieverdrag met Oekraïne ging het net zo. Zo ontstaat een onnavolgbare vermenging van waarheid, desinformatie, fantasie en verwarring.
Ingeborg klaagt dat het referendum is verboden: ‘wij zien geen andere oplossing dan op deze manier een beweging te starten’. Ingeborg: ‘vroeger had je een volkspartij voor het volk en door het volk en dat moet weer terugkomen’. Als Grijzen wil weten wat dat inhoudt begint Ingeborg over Willem Drees. ‘Die ken je vast wel?’ Grijzen blijkt inderdaad weleens van Drees te hebben gehoord. Ingeborg waardeert Drees want hij heeft de AOW geregeld. Tegelijk kan ze zich niets herinneren wat Rutte ooit voor de bevolking heeft gedaan. Voor wie Rutte wel werkt vertelt ze er niet bij.
Grijzen probeert nog eens duidelijk te krijgen wat Ingeborgs doel nou eigenlijk is. Er zijn allerlei organisaties waarbij je je kunt aansluiten, zoals vakbonden. Waarom gaat ze daar niet bij? Ingeborg begint over Occupy. Dat stierf een langzame dood en dus is de Gele Hesjes geen organisatie maar een beweging. Ingeborg vergeet dat Occupy óók een beweging was. ‘Dit is iets van het volk,’ meldt ze bloedserieus: ‘dit is iets wat bij iedereen leeft’.
Een dag later staat de Haagse demonstratie van de Gele Hesjes in alle media. Elke demonstrant noemt eigen redenen voor het protest en dus wordt weer niet duidelijk waar de betogers precies tegen demonstreren. Men wil vooral géén migranten, maar ook geen verhoging van de pensioenleeftijd, geen hogere prijzen en betere zorg. Natuurlijk zijn alle problemen de wereld uit als Rutte is opgehoepeld: dan is er gratis geld voor iedereen en slaat niemand meer op de vlucht. Dan kan er zelfs geluisterd worden naar referenda die helemaal nooit gehouden zijn.
Het demonstratierecht geldt natuurlijk voor iedereen en dus nadrukkelijk ook voor het verwarde deel van de natie, maar het wordt wat ongemakkelijk als die demonstranten namens de hele bevolking zeggen te spreken. Zo verward is Nederland nou ook weer niet.