Aalberts op Zondag – Leefbaar Rotterdam is in 2002 blijven steken

18-03-2018 12:36

‘Toen niet! Nu niet! Nooit meer fascisme!’ klinkt het bij het Rotterdamse poppodium Annabel. Het is vrijdagavond en er staat een rij van tientallen aanhangers van Leefbaar Rotterdam. Ze komen voor een rally ter ondersteuning van de laatste dagen van de verkiezingscampagne. Ze moeten vanwege de trage beveiliging zeker een half uur naar dit soort leuzen luisteren. Demonstranten scanderen teksten als ‘Racisme. Nee! Fascisme. Nee! Leefbaar Rotterdam. Nee! Nee! Nee!’ en ‘Rotterdam voor Rotterdammers, niet voor de racisten!’

De demonstratie doet oude tijden herleven. Bij de start van Leefbaar in 2002 waren er immers ook demonstraties waarbij de partij van racisme en fascisme werd beschuldigd. Toch lijkt er iets veranderd: er staan bij Annabel hooguit vijftien demonstranten. Een aantal draagt een T-shirt van BIJ1. Sommige Leefbaar-aanhangers vinden het wel vermakelijk: ze zijn hier ruim in de meerderheid. Een van hen roept dat Sylvana nergens te zien is. Hij heeft de lachers op zijn hand.

Oude tijden herleven

De demonstratie laat onbedoeld een belangrijk kenmerk van Leefbaar zien: de partij is in 2002 blijven steken. Ook de speeches op deze avond doen de tijd van Pim herleven.

De presentator meldt dat lijsttrekker Joost Eerdmans ‘in de voetsporen van Pim’ treedt. Eerdmans praat over de problemen van 2001. Partijoprichter Ronald Sörensen meldt dat links in 2002 erg veel fouten maakte. Er werden toen gelukkig goede wethouders aangewezen. Pim deed dat hoogstpersoonlijk. Bij Leefbaar zijn ze Rabella de Faria kennelijk vergeten. Eerdmans vertelt dat het door Leefbaar komt dat men nu weer in Rotterdam gelooft. Sörensen weet ons te melden dat 50PLUS ook meedoet: de partij van Jan Nagel, de man die Pim destijds een mes in zijn rug stak. Daarom moet men vooral niet op 50PLUS stemmen, vindt Sörensen.

Deze focus op 2002 moet verhullen hoe flets Leefbaar tegenwoordig is. Eerdmans vertelt over de successen van de afgelopen collegeperiode. Hij komt niet verder dan ‘niet lullen maar poetsen’ en ‘lage lasten’. Een analyse van de huidige problemen in de stad heeft hij niet in de aanbieding.

De held uit Amsterdam komt langs

Dan komt de gast waar het publiek harder voor klapt dan voor Eerdmans: Thierry Baudet. Hij heeft Theo Hiddema meegenomen omdat FvD een jaar geleden werd verkozen in de Tweede Kamer. Baudet en Hiddema beginnen meteen over Amsterdam. Hiddema denkt dat de sfeer in Amsterdam momenteel hetzelfde is als in Rotterdam in 2002. Dat lijkt uw verslaggever wel erg veel eer voor Annabel Nanninga. Hiddema wordt vaak aangesproken op straat, horen we. Baudet roept dat FvD in de Amsterdamse peilingen al groter is dan de VVD en groter zal worden dan D66.

Eerdmans vertelt dat de alliantie van Leefbaar met FvD ‘heel goed voelt’ en Baudet meldt dat de partijen elkaar enorm kunnen versterken. We moeten sowieso op lokale partijen stemmen, vindt hij, want die staan niet onder druk van landelijke partijleiders. Hij noemt als voorbeeld asielzoekerscentra: als de landelijke VVD ergens zo’n centrum wil, moet de lokale VVD zijn mond houden. Zo’n voorbeeld gaat er hier in als koek, maar de goede verstaander begrijpt meteen dat Den Haag kennelijk al twee jaar geen orders meer aan de provincie geeft.

Partijdemocratie is belangrijk?

Zo zien we hoe het er met Leefbaar voor staat: de partij lijkt de grootste van Rotterdam te worden maar het profiel is uiterst flets. Men teert hier op het oude imago en grijpt dus tot vervelens toe terug op 2002, een periode die steeds meer aanhangers alleen uit de geschiedenisboekjes kennen. Niet gek dat Baudet het meeste applaus krijgt.

De alliantie van Leefbaar met FvD stelt in de praktijk weinig voor, maar Baudet is populair. Leefbaar is veel volkser dan FvD, maar Baudet past zich moeiteloos aan door te doen alsof hij house-muziek prachtig vindt. Hij schudt zijn fans uitgebreid de hand. Wat FvD betreft is het kritiekloosheid troef: Sörensen stelt dat de PVV dictatoriaal wordt geleid en een paar minuten later staat hij gebroederlijk naast Baudet. Het enige verschil van PVV en FvD is natuurlijk het klapvee dat zich bij FvD lid mag noemen.

De Leefbaar-aanhang is zichtbaar enthousiast over Baudet. Zou het komen omdat hij over de politiek van nu spreekt? Eerdmans komt niet verder dan 2002. Als Leefbaar geen ouderenpartij wil worden zal men vroeg of laat met wat beters moeten komen. Formeel aansluiten bij FvD zou weleens de beste optie kunnen zijn.

 
Helaas: deze aanbieding is verlopen, maar probeer deze boeken eens