Politieke jongerenorganisaties, waarom zijn die eigenlijk op aarde? Het nut van deze organisaties zou zijn dat ze jongeren iets bijbrengen over hoe politiek werkt en zo een bijdrage leveren aan de ontwikkeling van nieuw politiek talent. Nuttig wellicht, maar die bijdrage is meestal erg beperkt: de meeste jongeren lopen met een grote boog om politieke jongerenorganisaties heen. Alleen in SGP-kringen is er veel animo om lid van de jongerenorganisatie te worden. Opmerkelijk dus dat zich in korte tijd 3.000 jongeren inschreven bij de jongerenorganisatie van Forum voor Democratie (FvD).
Waar deze jongeren precies lid van zijn geworden is niet helemaal duidelijk. Volgens FvD is er na de entree in de Tweede Kamer snel een jongerenorganisatie opgericht omdat dat subsidie op kon leveren. Deze subsidie werd veilig gesteld en nu moet het FvD-partijcongres van aanstaande zaterdag – niet toegankelijk voor journalisten natuurlijk – de statuten van (onder andere) de jongerenorganisatie achteraf goedkeuren. Deze statuten laten goed zien wat JFVD is: een hiërarchische club waar de leiding de lakens uitdeelt. Democratie-minnende FvD-leden zouden tegen moeten stemmen.
JFVD is opgezet als zeer hiërarchisch bolwerk. Jongeren kunnen zich inschrijven als lid, maar het bestuur behoudt zich tot drie maanden na toelating het recht voor alsnog te besluiten dat de betreffende persoon toch geen lid kan worden. Een vertegenwoordigende functie, die zit er tijdens het eerste jaar van het lidmaatschap al helemaal niet in, tenzij het bestuur ontheffing verleent. Dit betekent dat tijdens het eerste jaar van het bestaan van JFVD alle functies door het bestuur zullen worden ingevuld. Dat is echter nog maar het begin.
Leden van JFVD moeten zich onderwerpen aan de statuten. Dat is geen rare bepaling, maar zij onderwerpen zich ook aan het huishoudelijk reglement. JFVD-bestuurslid Yernaz Ramautarsing laat weten dat dit reglement nog helemaal niet bestaat. Het JFVD-bestuur zal dit reglement nog vervaardigen en mag het ook zelf wijzigen. Over inspraak van leden wordt niets vermeld. Leden horen dus achteraf aan welke regels ze zich zullen moeten houden op straffe van royement. Kritisch zijn over deze werkwijze is dus niet aan te bevelen.
Hoe wordt dit machtige bestuur samengesteld? De statuten leren dat er vier oprichters zijn: Frederik Jansen, Carola Dieudonné, Daryl Breunissen en Robin de Keijzer. De laatste drie komen uit het FvD-netwerk toen het nog een denktank was. De oprichters vormen met Yernaz Ramautarsing het bestuur. Zij kunnen door de ledenvergadering worden ontslagen als tweederde van de leden daarvoor stemt. Een gewone meerderheid volstaat dus niet om van bestuursleden af te komen. Het gaat echter nog een stap verder: bij zo’n besluit voor ontslag of schorsing moet tevens tweederde van alle stemgerechtigde leden vertegenwoordigd zijn. Iedereen weet dat dat nooit lukt.
Het bestuur kan wel zélf besluiten tot ontslag of schorsing van de eigen leden. Hetzelfde geldt voor hun benoeming: het bestuur komt met een voordracht. Daarna wordt de ledenvergadering gevraagd met deze voordracht in te stemmen. Leden kunnen geen eigen kandidaten aanwijzen. Zij kunnen wel met een tweederde meerderheid de voordracht afwijzen. Ook dan moet tweederde van alle stemgerechtigde leden vertegenwoordigd zijn. Met andere woorden: het JFVD-bestuur benoemt zichzelf. De drempel voor leden om invloed uit te oefenen is dus extreem hoog.
Tenslotte is het ook niet de bedoeling dat de jongerenorganisatie tegen de partij ingaat, zoals bij andere partijen regelmatig gebeurt. Er is een Raad van Advies bestaande uit Thierry Baudet en FvD-intimi Paul Fentrop, Robert de Haze Winkelman, Henk Otten en Rob Rooken. Deze Raad van Advies wordt benoemd door het FvD-bestuur. Daar zitten grotendeels dezelfde mensen in. De leden van de Raad van Advies kunnen door het FvD-bestuur worden geschorst of ontslagen, niet door JFVD. Men benoemt dus wederom zichzelf. Het JFVD-bestuur geeft alle informatie die de Raad van Advies wenst.
Zo gaat dat dus bij de partij die staat voor meer democratie: FvD-bestuursleden benoemen zichzelf als adviseurs en JFVD-bestuursleden regelen hun eigen opvolging, beide zonder enige inspraak van de leden. Zo is het uitgesloten dat er ooit kritische JFVD-leden in het bestuur terechtkomen en dat er vanuit JFVD ooit kritiek komt op FvD. Het JFVD-bestuur loopt immers aan de leiband van het FvD-partijbestuur: daar heeft Thierry Baudet immers zijn oud-stagiairs ingestopt.
Dat leren die 3.000 JFVD-leden dus over democratie: goed luisteren naar de leider, opzitten en pootjes geven en vooral niet openlijk rebelleren. Als FvD-leden zaterdag met deze statuten instemmen, hoeven we hun standpunten over democratie in ieder geval niet meer serieus te nemen.