Wie staat er voor in de strijd om het presidentschap? Die vraag is simpel en toch heel moeilijk te beantwoorden op dit moment. Verschillende peilingen geven een compleet ander beeld van de verhoudingen. Het grootste verschil zit hem tussen de landelijke peilingen en die peilingen die worden afgenomen in een swing state.
Als je kijkt naar de acht meest recente landelijke peilingen dan staat Mitt Romney voor in vijf van die peilingen, meestal met een of twee procentpunten. Barack Obama staat er voor in één. In nog twee anderen is er sprake van een gelijke stand. Gemiddeld genomen staat Romney één punt voor volgens Real Clear Politcs.
Maar als je kijkt naar de peilingen in swing states, dan zie je een ander beeld. In Ohio staat Obama gemiddeld nog 1,3 procentpunten voor volgens Real Clear Politics. In Virginia staat Obama nog 0,4 procentpunten voor. En Iowa? Daar staat Obama 3,2 procentpunten voor. Als Romney deze drie staten verliest, maakt hij in de praktijk geen kans meer op het Witte Huis. Vanwege de polarisatie in de Amerikaanse politiek zijn de meeste staten betrouwbaar links of rechts. Wie de swing states wint, wint de verkiezingen.
Dat Obama vooralsnog aan kop gaat in de swing states kan gezien worden als een gunstig signaal. Kiezers daar hebben meer informatie over de verkiezingen en worden dus minder makkelijk beïnvloed door een enkel debatoptreden. Al maanden lang worden ze overspoeld met spotjes op tv, campagnebijeenkomsten in hun buurt en flyers in hun brievenbus. Omdat ze meer informatie hebben, is hun mening moeilijker te beïnvloeden. Obama’s voorsprong in de swing states kan dus zijn firewall zijn.
Kort nieuws:
In de WarRooms News Of The Day krijg je van maandag tot zaterdag een selectie van het laatste US elections 2012 nieuws.