1. Omdat u niets weet over Mohammed. Vraag een willekeurige Nederlander wanneer Mohammed leefde, en de antwoorden schieten heen en weer van het jaar nul tot 1200. Wat hij heeft gedaan? Men heeft geen idee. O ja, de Koran geschreven. En o ja, hij schijnt een pedofiel te zijn geweest. Veel verder komt men niet. Geen wonder, in de schoolboeken komt hij nauwelijks voor. Maar falend onderwijs is geen excuus voor onwetendheid. En onwetendheid is niet iets om trots op te zijn. Zeker als het gaat om Mohammed.
2. Omdat u niets weet over het ontstaan van de islam. Vraag een gemiddelde Nederlander hoe de islam is ontstaan, en je krijgt ofwel niks, ofwel het volgende verhaaltje te horen: ‘Mohammed was een koopman, die trok met zijn karavaan door de woestijn, en op een dag bedacht hij dat er maar één God was en hij vertelde dat aan de Arabieren. Hij zei ook dat ze de wereld moesten veroveren, en gedreven door religieus fanatisme veroverden die Arabieren een heleboel landen.’ Herkent u dit? Maar hier klopt dus werkelijk helemaal niets van. Dit is niks anders dan een variant op de mythe van de domme, fanatieke, agressieve Arabier. Maar het monotheïsme was helemaal geen nieuws voor de Arabieren, zoals ik in mijn boek laat zien. En Mohammed wilde helemaal niks veroveren. En de latere veroveringen (na zijn dood) waren eigenlijk geen veroveringen; de Arabieren verschenen waar het Byzantijnse en Perzische Rijk waren verdwenen. Het échte verhaal van de islam is duizend maal zo fascinerend als dat domme sprookje van de fanatieke Arabier die met zijn kromzwaard in de hand uit de woestijn opdook. Meer weten? Lees mijn boek.
3. Omdat méér weten over Mohammed gewoon uw morele plicht is. U bent niet geïnteresseerd in de islam? Mooi. Maar de islam is wél geïnteresseerd in u. Er wonen momenteel bijna een miljoen moslims in ons land, die nog steeds gediscrimineerd worden. En de hele islamitische wereld is momenteel één kokende heksenketel, met als gevolgen: terroristische aanslagen en een groeiende stroom vluchtelingen. De meerderheid der Nederlanders wil er liever niks van weten; wil gewoon lekker ongeïnteresseerd kankeren, in de hoop dat de problemen vanzelf zullen verdwijnen. Maar die houding wakkert de tegenstellingen allen maar aan. Als we uitbarstingen van massaal geweld tegen moslims willen voorkomen, moet er iets veranderen. Dan zullen we met moslims in gesprek moeten gaan. En dat vereist kennis nemen van de islam. Dit boek wil daar een bescheiden bijdrage aan leveren.
4. Omdat Mohammed een fascinerend man was. Moslims hebben sterk de neiging om Mohammed af te schilderen als de perfecte mens; de geniale leider en huisvader die de islam op perfecte wijze voorleefde. Dat mogen gelovigen denken – maar uit mijn onderzoek naar de vroegste bronnen komt een heel andere Mohammed naar voren. Een wanhopige ‘waarschuwer’ die door zijn stam werd uitgekotst; een weifelend leider; een wrede heerser. Mohammed was geen predikende bleekneus als Jezus; hij moest zijn clubje gelovigen bijeen houden in een wereld waarin het hardste geweld doodnormaal was. Wie daarin wilde overleven moest vechten, verdragen sluiten, dan weer buigen, dan weer wreed en doortastend optreden – Mohammed kon het allemaal. Daardoor kon hij uitgroeien tot de ‘koning van de Hidjaaz’. De man was geen heilige – maar wel ongelofelijk boeiend.
5. Omdat Mohammeds tijd ook zo ongelofelijk interessant is. Mijn boek is veel meer dan een biografie van Mohammed. Dat moest ook wel, want Mohammed was een man van zijn tijd; dus moest ik ook zijn tijd beschrijven. En wat weet de gemiddelde lezer daar van? Wie weet iets van de gistende Arabische wereld in de tijd vóór de islam: diep verdeeld, en omsloten door machtige, vijandige volken? Wie kent Joesoef, de wrede Joodse koning van Himjar? Wie kent de sluwe Perzische koning Khosroe, of zijn geniale tegenstander, de Byzantijnse keizer Herakleios? (De tweede held van mijn boek.) Wie weet van de diefstal van het Heilig Kruis, van de wonderbare redding van Constantinopel? De oorlog in Armenië, de massamoorden in Jemen… Leest en huivert.
6. Omdat het voor moslims tijd wordt voor een realistische kijk op Mohammed. Mohammed heeft, zoals gezegd, een grote voorbeeldfunctie binnen de islam. Verhalen over wat hij zou hebben gezegd of gedaan worden vaak kritiekloos ingezet om andere gelovigen de les te lezen. Zo verdedigt ISIS-leider Aboe Bakr al Baghdadi het onthoofden van ongelovigen met een beroep op de Profeet, en in antwoord daarop komen anderen met verhaaltjes over hoe fijn Mohammed omging met joden en christenen. Maar het zijn allemaal verhaaltjes. Wellicht historisch, maar meestal gewoon later verzonnen met een heel ander doel dan vertellen wie Mohammed was. In mijn boek probeer ik door die verhalen heen te prikken, ze kritisch te bekijken, om op die manier méér zicht te krijgen op wie Mohammed echt was. Natuurlijk, dat is dan mijn interpretatie. Maar wél een realistische interpretatie van de man en zijn leven. Mijn boek is een uitnodiging aan iedereen om die prachtige verhalen niet klakkeloos te herhalen maar tegen het licht te houden. Verhalen over Mohammed mogen geen excuus zijn voor moord en doodslag, voor discriminatie en onwetendheid.
7. Omdat het ontzettend goed is geschreven. ‘Mohammed en het ontstaan van de islam’ is geen makkelijk boek. Ik beschrijf een gecompliceerd stuk religieuze en militaire geschiedenis, citeer daarbij regelmatig uit de Koran (allesbehalve gemakkelijk boek) en geef een kritische analyse van de Koran én van de oudste bronnen over Mohammed. Het kan niet anders. We moeten met z’n allen ons huiswerk gaan maken over de islam. De tijd van goedkope kreten is voorbij. Het ‘islamdebat’ is te lang gedomineerd door onwetende schreeuwers enerzijds, en bizar geklede baardmannen anderzijds, die denken dat zij het alleenrecht hebben op het lezen en interpreteren van de Koran. Het wordt tijd voor een genuanceerd geluid – van beide kanten. Daarom dit moeilijke boek. Maar één troost: het is, zo heb ik al te horen gekregen, heel goed geschreven. U vliegt erdoorheen. Met rode oortjes.
8. Er is niks anders. Er is de afgelopen kwart eeuw geen enkel behoorlijk (kritisch) boek over Mohammed verschenen. Genoeg boeken over terroristen, jihadisme, het ‘gevaar van de islam’ et cetera, maar niets over de oorsprong van de islam. De bekendste biografie van Mohammed, die van Karen Armstrong, is inmiddels alweer twintig jaar oud en dat is niet meer dan en wat dik uitgevallen deeltje van de Bouquetreeks. De ex-non Armstrong wil vooral vertellen wat voor een fijne vent Mohammed was. Zo’n goede echtgenoot, en wijze leider. Ze blijft, kortom, angstvallig dicht bij de zoetsappige traditie. Da’s natuurlijk veilig, maar vals. En dat beeld van de sympathieke huisvader is natuurlijk in de verste verte géén verklaring voor de opkomst van Mohammed, in die extreem gewelddadige tijden. Mohammed verdient beter. Ik hoop dat ik hem recht doe. Ook daarom moet u mijn boek lezen. Kopen dus, dat boek (en rijk zal ik er nooit van worden). Snel naar de boekhandel (support your local!) of anders gewoon bij Bol.com.